Ursprungligen publicerad på Debatt i Miljömagasinet 18, 4 Maj 2012

Helt fel om LCHF

Replik på texten Inför skatt på köttprodukter i MM nr 12

LCHF-epidemin hotar folkhälsan, anser Jonas Paulsson och Stig Bergmark i en debattartikel som nyligen var införd i Miljömagasinet, samt i Länstidningen i Jämtland. Men debattörerna har nog inte hängt med i utvecklingen.

Den bästa kommentaren lånar jag från Sture Karlsson, som den 21 april skrev följande i Länstidningen i Jämtland.

"Hälsoeffekterna låter inte vänta på sig, två veckors träning på kostomläggning och kroppen belönar med att må bättre och bättre och det utan överdriven muskelträning. Man ökar ämnesomsätttningen, förbrukar det lagrade fettet, till slut behöver man bara äta två-tre gånger om dagen och sova 5-6 timmar."

I debattartikeln, som mötts med många kommentarer, skriver Sture Karlsson:

"Det är ganska enkelt - alla kolhydrater omvandlas till socker när det kommer in i vår kropp, då ökar blodsockerhalten i blodet, insulin produceras för att sänka blodsockret. Insulinet bidrar till att det du äter lagras som fett och insulinet stoppar också fettförbränningen.

LCHF betyder att äta den mat som vår art har utvecklats på - proteiner och fett. Det som finns i ägg, mejerivaror, kött, fisk och fågel, men även till viss del i nötter."

Många har fel uppfattning om LCHF. Det viktigaste är att minska intag av socker och vitt mjöl (snabba kolhydrater) och att inte var livrädd för fett.

Angående frukt: Även fruktsocker bör begränsas. GI: Rekommenderar max 1 frukt om dagen, inte banan. Ett äpple om dagen håller doktorn borta, förr uppfattat som ett minimum, men i dag hellre ett maximum. Folk ansträngde sina muskler mer förr. Ju mindre vi använder musklerna, desto mindre kolhydrater behövs.

Efter att provat GI och LCHF i 6 år, har min vikt minskat med 10 procent till normal, jag har blivit av med magkatarr, depression, Artros, tarmproblem och trötthet och slipper dessutom att gå på toa mitt i natten. Jag äter inga läkemedel och är sällan sjuk. Jag mår bättre nu än på den tiden jag följde Livsmedelsverkets anvisning, ungefär "ät 6-8 brödskivor om dagen".

LCHF-dieten är en bra metod mot övervikt, då resultatet blir beständigt och energin gör det roligt att röra på sig, så att muskulaturen bibehålls. Omega-3 är livsnödvändigt!

Enligt Lasse Berg - Gryning över Kalahari (om människans ursprung) var det när våra förfäder i Afrika började äta fett med animaliskt fett med omega-3 som hjärnan började utvecklas.

Insändare: LCHF orsakar cancer och hjärt- och kärlsjukdomar - Jonas Paulsson och Stig Bengmark

Replik: Ät kött från djur som levt i frihet - Rebecka Svanberg, Jenny Reimers och Thorsten Laxvik

Replik: Jonas Paulsson och Stig Bengmark blandar bort korten om LCHF - Per Melin

Replik: Helt fel om LCHF - Diana Fernlund

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se