14 april 2000

Kött från Belgisk blå
kan finnas i handeln

 

Konsumenter riskerar att köpa kött från Belgisk blå utan att veta om det.
– Det kommer att bli väldigt svårt att kontrollera vilka djur som är korsningar av Belgisk blå, säger Bo Stendahl, vd för Sveriges största privata slakteri, SLP i Helsingborg.

Bo Stendahl anser det vara dubbelmoral när kött från Belgisk blå importeras i det tysta, samtidigt som lantbrukaren Gunnar Nilssons uppfödning uppmärksammas stort.
Enligt Lantbrukets affärstidning ATL kan inte de svenska livsmedelsjättarna KF och D&D (före detta Dagab) eller deras kötthandelspartner på Irland garantera att importerat nötkött är fritt från Belgisk blå.
Muntliga försäkringar om att Belgisk blåkorsningar ej förekommer har, enligt ATL, godtagits av Rolf Brattström som är KF:s kvalitetschef för färskvaror.

Falsk information
Thomas Larsson på Nordic Meat Partner, det företag som sköter D&D:s köttimport, förklarade att alla varor gick att spåra bakåt ner till gårdsnivå på Irland. Detta var uppenbart falsk information, vilket bevisades av ATL:s eget besök på plats hos det stora styckeriet i Galtee, Irland. Beskedet därifrån var entydigt, spårbarhet ner till enskilda gårdar fanns inte.
För styckeriet i Galtee är de svenska livsmedelsföretagen en stor exportkund och den irländske platschefen har bekräftat att Belgisk blå inte sorteras bort, vare sig vid slakt eller styckning. Efter att de svenska importörerna hört av sig med reaktioner ändrade han sig dock plötsligt och uppgav för ATL att renrasiga Belgisk blådjur visst sorterades bort.
De svenska slakteriernas branschorganisation tar tydligt avstånd från all hantering av Belgisk blå och det gäller även korsningar där rasen ingår. Kontrollen kommer dock att bli en svårlöst fråga.
– Vi kan inte avgöra vilka djur som slinker igenom, säger Bo Stendahl, vd för SLP i Helsingborg.
Slakteriet är landets största privata med en marknadsandel på sex till sju procent av den totala slakten. Bo Stendahl betonar att företaget, i enlighet med Köttbranschens Riksförbunds rekommendationer, tar avstånd från rasen och har som policy att inte befatta sig med den.
Både Riksförbundets vd Åke Rutegård och Bo Stendahl påtalar dock att man står inför svåra tekniska problem när det gäller hur olika korsningar av Belgisk blå ska kunna upptäckas.

Kontroll saknas
Köttbranschens Riksförbund har ingen som helst kontrollfunktion över medlemsföretagen och ska inte heller ha det. Det är upp till dem själva att verka för att policyn efterlevs. Exempelvis kräver föreningsägda SQM Beef, som dominerar den inhemska nötköttmarknaden med varumärket Scan, skriftligt intyg från varje uppfödare att rasen inte förekommer överhuvudtaget bland de djur som skickas till bolagets slakterier.
– Men vi kan aldrig gardera oss helt mot brottslighet, understryker Bengt P Gustafsson, informationschef på SQM Beef.
Enligt honom gör den uppfödare som lämnar in korsningar av Belgisk blå sig skyldig till ett allvarligt bedrägeri, eftersom alla SQM:s leverantörer har fyllt i en blankett där de lovar att rasen inte förekommer.
– Den som ändå lämnar in sådana djur med berått mod riskerar att ställa till med en allvarlig ideell skada för hela branschen, säger Bengt P Gustafsson. Det handlar om vår trovärdighet.

Peter Wikberg


Fakta/Belgisk blå