Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 3, 18 januari 2013

Samhället har kantrat

N

är det ropas på fler poliser är det ett mått på att samhället kantrat. Även om alla unga arbetslösa blir poliser hjälper det inte samhället att komma på fötter. En stat utan jämlikhet och solidaritet saknar grundförutsättningar för ett normalt gemensamt liv. Att inte kunna lita på sin nästa är värre än osandade trottoarer. När ambulanser blir svårare att hitta än polisbilar är samhället sjukt.


Klicka på bilden för att förstora den.

Min barndoms småstad Härnösand hade på 1940-talet en enda polis, konstapel Johansson, stor och barsk, under ytan mycket snäll. Biblioteket var bemannat av fyra bibliotekarier, kunnigt ifrågasättande, lyssnande hjälpsamma. Ingen dörr hade kodat lås, det mesta var öppet dygnet runt. Hos landshövdingen kunde man gå in genom stora porten och gå ut köksvägen. Jag vet, jag sålde Nya Norrland till honom, ibland Härnösandsposten.

Uteliggare fanns inte. Pilsnergubbar fanns som kom hem till oss och tiggde en slant. De fick en smörgås. Alla var nästan lika fattiga. Några rika borgare fanns, få saker kunde dock köpas under kriget, det mesta var på kupong. Kristid rådde.

Lions hade ordnat en utställning på logen intill domkyrkan som vi skolelever måste besöka. Den handlade om hur finska hushåll hade det under kriget. Jag kom ihåg att vi diskuterade efteråt att vi hade det likadant, utställningen visade hur knapert de finska barnen hade det. Vi slapp bomber, men vi hade nästan samma mat. Blåmjölk, rotfrukter, kål, mest strömming till sovel.

Jag vet att min far sa: Hade vi inte kolonilotten hade vi varit avsevärt magrare. Där odlade vi främst potatis, ärtor, bönor, rotfrukter. Vi var åtta i familjen och skolmåltider hade införts för att alla ungar skulle ha en måltid per dag. Viss jämlikhet fanns mellan borgarungar och arbetarbarn. Det var inte bättre förr, dock är det sämre nu.

Nyss fick Sverige 5000 nya poliser samt extra pengar för att motverka brottslighet. Tyvärr klaras allt färre fall upp. Kriminaliteten ökar. Gränser för vad som är rätt och fel suddas ut. Fritidsgårdar stängs. Arbetsförmedlingen har inget att förmedla mer än Fas 3. Arbeta gratis åt skrupelfria företagare är vad som erbjuds, plus starta eget kurser. Återstår tv-soffan med dess utbud av amerikanska deckare eller dataspel där det gäller att ödelägga i stället för att bygga upp.

Vd:n för bolaget Digital Illusions i dataspelsbranschen, hade en taxerad inkomst förra året på 23,9 miljoner. Det är inte bara tv-kanalerna som blivit fler, våra bägge hjärnhalvor är fullt upptagna att kolla meddelanden på iphone, facebook, twitter och olika loggar. För att koppla av finns Friskis och Svettis. Marknaden vill styra både tankar och muskler.

I stället för mer pengar till ordningsmakten bör skolan åter förstatligas, göras likvärdig över hela landet, med höjda löner åt lärare med kompetent utbildning. Skolan ska lära ut kunskap, inte karriärism, bildning, inte girighet, jämlikhet är inte att vara värst. Skolan ska lära ut solidaritet mellan svaga elever och de som har lätt för sig. Skolbiblioteken måste rustas upp och förnyas, inte bara stadens, även landsbygdens nedlagda bibliotek måste återupprättas.

"Böcker lär oss att tänka fritt, att ifrågasätta samhället, inse allas lika värde och att vi kan påverka vår framtid."

Sverige har 25 000 poliser och 4 500 bibliotekarier. Böcker lär oss att tänka fritt, att ifrågasätta samhället, inse allas lika värde och att vi kan påverka vår framtid. Några icke bilburna poliser har fått kontakt med ungdomar i Södertälje, samtal har uppstått. En lugnare stadsdel gör att brottsligheten drastiskt sjunker, vänlig vardag berikar.

Två ledande moderater i riksdagen har gått ut i media och påtalat att det gått för långt med försäljning av statlig egendom, allt kan inte vara fritt fram för riskkapitalister. De menar speciellt Statens Järnvägar, LKAB och krigsindustrin. De är även kritiska mot storbankernas huggsexa på skattebetalarnas pengar. Det kan man hålla med om. Ungefär som Världsbanken hostar fram miljöhotet: Plus fyra grader! Plötsligt lyssnar alla.

Jag håller med August Strindberg: Samhället är en samlevnadsform som utvecklat sig under överklassens syfte att hålla underklassen under sig. Kapitalismen har hjälpt oss att satsa på teknisk eller naturvetenskaplig innovation, dock glömt att stärka människors förnuft, deras förmåga att styra och begripa vem samhället är till för.

Hur kan ett gäng ungdomar sparka på en nedslagen människa eller råna en gammal tant på hennes handväska? Hur kan en man slå ihjäl sin hustru inför sina barns åsyn? Kapitalismen har frigjort sig från politisk styrning och låtit ojämlikheten mellan människor skena fritt. Tilliten rasar.

Vi har halkat efter vad gäller folkbildning. Vi måste skaffa oss ett rikare liv än detta ytliga prål som massmedia ger oss. Utbildning och läsning berikar. Genom folkskolor och folkhögskolor tillsammans med våra folkbibliotek har Sverige lyfts fram ur mörker och okunnighet. Låt inte dessa rikedomar gömmas undan för satsningar på digitala medier. Låt inte friskolor ta över med minskade anslag till skolbibliotek. Låt oss inte fördummas bara för att giriga riskkapitalister vill flytta våra skattepengar till Luxemburg. Människor görs onödiga. Natur ödeläggs. Några blir orimligt rika, andra gränslöst fattiga.

Nya arbeten inom skola, vård och omsorg måste skapas för ett humanare samhälle som ger medmänsklig trygghet. Inte genom riskkapitalisters innovationer utan genom vanliga statliga och kommunala tjänster med medborgarinflytande. Och självklart sex timmars arbetsdag för alla.

Författaren Nina Björk säger inför 2013 i DN: Tanken på att vi ska konkurrera och skapa jobb bara för att konsumera, öka tillväxt och vinst är horribelt.

Vi kan inte ha evig tillväxt. Vi missar de globala orättvisorna. Hur kan vi tro på människors lika värde och samtidigt leva i en verklighet där så många i praktiken saknar både mat och vatten?

Lästips:
Nina Björk: Lyckliga i alla sina dagar
Bertil Malmberg: Åke och hans värld.

Share