Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 7, 15 januari 2013

Maktens fula skrymslen


Partiet
Eva Franchell
Albert Bonniers Förlag

I Eva Franchells bok Partiet blir det solklart varför socialdemokraterna har så svårt att säga ett klart nej till privatisering av skolor och äldreomsorg. Där avslöjar hon nämligen att flera i den absoluta toppen inom partiet sitter i ledningen för bolag som gör feta vinster på välfärden.

Eva Franchell var Anna Linds närmaste medarbetare då hon var miljöminister och utrikesminister. Hon har också en mångårig erfarenhet som journalist och är sedan flera år ledarskribent på Aftonbladet. Hon har sett partiet inifrån, och det är detta hon skildrar i sin bok som kom ut i höstas.

Speciellt intressant är maktspelet alltifrån den tid då Göran Persson började tröttna och ägnade allt mer tid åt att hitta sitt drömställe, en herrgård i Sörmland, att dra sig tillbaka till.

Nå, han har ändå inte dragit sig tillbaka helt utan drar i trådarna i bakgrunden. Det är en intressant inblick man får i vad som hände i kulisserna ända fram till att Stefan Löfvén kom till makten. De interna stridigheterna kommer naket fram i ljuset.

Eva Franchell är inte en skribent som söker sensationer, snarare försiktig. Men ibland undslipper hon sig kommentarer som biter ordentligt: "Kriget mot terrorismen blottlade helt nya sidor av socialdemokratin. På bara några år förvandlades Sverige från en neutral stat till ett land som sände ut unga medborgare i krig. Vi skickade misstänkta män till ett tortyrfängelse i Egypten, och sedan skyllde regeringskollegorna på den minister som hade dödats."

Eva valde själv att återgå till journalistiken efter ett antal år i maktsfären. "Jag tyckte inte om vad politiken gjorde med mig".

Nej, man får ingen vidare lust att bli politiker när man läst hennes bok. Det är en falsk och smutsig bransch som alltmer tycks gå ut på att berika sig själv.

Eva Franchell redogör för den politiska utvecklingen i Sverige från 1970-talet och framåt. Viktiga politiska händelser vävs in i en personlig "dagboksberättelse". Boken blir därför även en intressant samtidsskildring.

Hennes eget miljöintresse och framför allt kärnkraftsmotstånd har hållit i sig genom åren. Hennes engagemang känns äkta. Också här avslöjar hon intrigspelet bakom fasaden.

När Franchell mot slutet av boken räknar upp partitopparnas vandringar mellan politik och näringsliv är det nästan spännande som en thriller. Hur många känner som exempel till att Pär Nuder är lobbyist på Wallenbergägda EQT, ett bolag som bland annat äger Sveriges största utbildningsföretag med över 240 privata skolor i Sverige? Att han dessutom är senior director i Albright Stonebridge Group, ett konsultföretag som arbetar för privatiseringar i Skandinavien och Baltikum? Tänk att han var påtänkt som statsminister. Honom har dessutom Stefan Löfvén att tacka för att han blev partiledare. Man förstår att Löfvén svävar på målet när vinsterna inom välfärdsföretagen kommer på tal.

Share