Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 47, 23 november 2012

Plastkassar - inget nödvändigt ont

P

å apoteken i Frankrike får man bara papperspåsar, stora som små, förstod jag. "Min apotekare respekterar miljön" står på dem.

På apoteken i Sverige erbjuds endast plastpåsar eller -kassar. Och utan att man överhuvudtaget ber om det sveps medicinen in. Behövs det påsar i alla lägen när varan redan är välförpackad och kunden har med sig egen kasse?

Länder som Bangladesh, Italien, Frankrike och några indiska stater har förbjudit plastkassar. I Los Angeles, Kalifornien, USA, är de förbjudna från och med 2014.

Inom EU verkar ett principiellt förbud dock omöjligt. EU-miljökommissionär Janez Poto?ik fick mothugg 2011: Även om ett förbud vore bra för miljön står det i konflikt med EU:s interna öppna marknad och med internationell handelsrätt. Arbetstillfällen för 17500 anställda hos 275 producenter av plastkassar skulle försvinna, rapporterar den österrikiska dagstidningen Der Standard (18 mars 2012) - en omöjlighet alltså.

Italiens och Frankrikes förbud är inte lagligt enligt EU. Ändå finns i Österrike starka krafter att gå samma väg. Man ifrågasätter all reglering från EU:s sida med högre avgifter på plastkassar som på så vis skulle kunna bära arbets- och miljökostnaderna.

Beskattning är bara ett sätt att pressa ut medborgaren, menar Greenpeace Österrike; ansvarige Steffen Nichtenberger är övertygad om att det inte alls är omöjligt med nationella förbud. Förutsättningen är bara en sann politisk vilja. Nichtenberger hänvisar till gentekniken där olika länder har kunnat hålla fast vid sina förbud (Polen, Italien, Österrike med flera).

I delstaten Oberösterreich genomfördes en online-enkät i år, 15 500 personer svarade, 70 procent uttalade sig för ett förbud av plastkassar (enligt nyhetsbyrån Der Umweltticker).

I Sverige verkar liknande ansträngningar obefintliga. Ändå är det cirka 300 kassar som används per person om året (i Österrike 100 per hushåll).

I dagarna diskuterade Sveriges Radios program Plånboken plastkassar med kunder, butiker och Naturskyddsföreningen (14 november). Någon kund var förargad över att man fick betala för kassar i mataffären som man bär reklam för, medan klädbutikerna bjuder på gratiskassar. Även en miljömedveten kvinna kom till tals; hon tar med sig samma plastkasse ett stort antal gånger till affären.

Naturskyddsföreningens Ulrica Dahl, ansvarig för miljögifter, rekommenderar flergångsanvändning av alla kassar. En beteendeförändring måste till.

Att belägga plastkassar med avgift är ett sätt att få människor att tänka till. Enligt Ulrica Dahl är dock ingen kasse miljövänlig, all tillverkning kräver energi och sprider gifter, även tygkassarnas. Sockerrör- eller majsbaserade plastpåsar och -kassar är mindre hållbara. Och är de inte rena "greenwash" - livsmedel används för vår lyx?

Bara i Medelhavet driver omkring 250 miljarder små plastdelar (500 ton totalvikt), rester av vårt plastsamhälle. Nedbrytningen av dessa kan ta flera hundra år.

En mera omfattande bild av vår plastgenomsyrade värld ger filmen Plastic Planet från 2009 av österrikaren Werner Boote. "Efter stenåldern, bronsåldern och järnåldern lever vi nu i plaståldern. Våra liv kan inte längre tänkas utan plast" sedan Leo Henrik Baekeland experimenterade fram det första syntetiska materialet ur råolja, bakelit 1905.

Plastpåsar omfattar visserligen bara ett litet användningsområde av all plast. Men det är ett användningsområde vi skulle kunna göra oss av med. Genom upplysning, insikt och politisk vilja.

Share