Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 25, 21 juni 2012

Stark kritik mot militära flygningar över Vättern

I 60 år har militären skjutit och bombat över Vättern i närheten av Karlsborg på västra sidan. Nu vill man fyrdubbla antalet flygdagar och även låta Nato använda området för övningar. Detta har fått befolkningen i området att resa sig.

När kung Carl Gustaf i slutet av maj invigde det nya Naturum Tåkern i Östergötland var de där igen! Lokalbefolkningens protester i kommunerna runt Vättern har vuxit till en folkstorm. Inte minst visade det sig vid ett laddat stormöte i Ödeshög i mars då 600 närboende trängdes kring försvarsmaktens representanter och krävde att intrånget i deras livsmiljö skulle stoppas.

- Man kommer att flyga varannan dag under sommarhalvåret. Vi kommer att bo i en krigszon, anser Johan Elwing, samordnare för Aktion Rädda Vättern. Han understryker hur opålitliga de officiella uppgifterna är beträffande bullret. Det hävdas att flygningen görs ute över sjön men faktum är att inflygningen mot skjutmålet måste ske i en väldig oval som gör att hela Vätterns kustområde berörs. Militären har erkänt att det handlar om höga decibeltal fast i praktiken blir de ännu högre, eftersom planen ska flyga i rote, det vill säga två och två.

Besvärande buller

Redan de pågående lågflygningarna är så störande att många frågar sig om de kan bo kvar. På östra sidan har byggnader skadats i Borghamn och försvaret har tvingats betala ersättning. Men även långt ut över fastlandet är bullret besvärande.

- Jag bor sju kilometer ut på slätten och våra fönsterrutor skakar, berättar Hedda Jansson som förestår Ellen Keys "Strand" alldeles intill Vättern och en mil söder om Borghamn.

Ellen Key var en av förra sekelskiftets mest betydelsefulla kulturdebattörer och hon valde noggrant ut platsen för huset som hon själv i detalj utformade. Byggnaden skänktes 1914 genom en stiftelse till framtidens kvinnor. Testamentet kräver att ett visst antal stipendiater varje år ska beredas möjlighet att i lugn och ro ägna sig åt studier och meditation.

- Om en utökning av flygövningarna blir av, är jag orolig att vi inte kan erbjuda detta och att gästverksamheten kommer att upphöra, menar Hedda Jansson och fortsätter:

- Vi ser dem komma över vattnet, det är så att det skakar i vattnet. Mellan klockan halv tio och tolv igår flög de tio gånger på låg höjd. Sedan mullrade det intensivt från skjutövningen på andra sidan sjön.

Kulturens vagga

Det kommer att ses som en nationell skandal om regeringen visar sig sakna vett att skydda denna den svenska kulturens vagga. Den heliga Birgitta, en kulturpersonlighet av internationellt format, hör hit och här finns minnena från Birger Jarl och Bjälboätten. Vadstena var en betydelsefull vallfartsort under senmedeltiden och är idag en idyll med stora delar av det gamla gatumönstret bevarat. Nationalskalden Heidenstam är oupplösligt förbunden med Vättern liksom grafikern och poeten Folke Dahlberg och inte minst Ellen Key.

"Midsommardagen 1914 såg jag för första gången en flygare (Ångström) komma från skogsbygden över slätten. Först syntes han som en seglande örn, sedan - i profil - som en jättemygga (med bromssurr). När 2014 luften är full av dylika, blir också himlen fördärvad av människan så som hon redan har fördärvat jord och vatten. Nu är det ännu vackert att se en flygande människa", skrev Key i sin stora gästbok som samtidigt fick tjäna som dagbok. Det är knappast förvånande att stiftelsen "Ellen Keys Strand" protesterar mot militärens miljöförstöring lika litet som att de många småföretagen som finns i området runt Vättern gör det.

Ren stillhet

Djupt inne i Holavedskogen sydöst om Ödeshög finns en unik anläggning i Sjögetorp vid Visjön: URNATUR. Dit letar sig företag för konferenser och enskilda kommer från hela världen för att kunna lämna stadens larm, lyssna på fågelsång och uppleva ren stillhet i naturens sköte. Ulrika Krynitz och Håkan Strotz har byggt upp en liten by med timrade hus, ett par trädhus och ett badhus. Av "Naturens Bästa" och Ekoturismföreningen utsågs de nu efter många år i branschen till "2012 års ekoturismföretag". Men plötsligt är de osäkra på om de kan fortsätta.

- Varannan vardag flyger de precis över vår by. "En plats för ro och eftertanke" är det svårt att lova vid 90 decibel, suckar Ulrika.

Stora summor investeras ur både svenska och EU-fonder i kommunerna runt Vättern som egentligen är en avfolkningsbygd. Inför framtiden ter sig turismen som den viktigaste näringen.

- Med 200000 besökare om året har vi mer och mer blivit en "evenemangskommun". En ansenlig del av våra intäkter kommer från "Vättern runt" och Göta kanal, säger Camilla Egberth (s), kommunalråd i Motala.

- Företagen som ligger närmast vattnet är värst utsatta: fiskeri, kräftnäring och hästgårdar/ridning. Om man står inför att etablera sig här, blir bullret ett avgörande hinder, för i regel vill man ju bo på samma plats.

Vatten före vapen

Tillsammans med oppositionsrådet Åke Lust (M) har Egberth skrivit till miljöminister Lena Ek och bett henne "stoppa all övningsskjutning över Vättern. Vi ber dig tänka på kommande generationer och deras behov av rent vatten. Det kan inte vara rimligt att vi fullt medvetet ska fortsätta att dumpa avfall i ett av våra viktigaste vatten... Vår uppfattning är att rent vatten är viktigare än möjligheten för oss att testa vapen."

Denna enighet över blockgränsen inom kommunerna är typisk och motsvaras av ett långtgående samförstånd mellan kommunerna. Det manifesterar sig alltmer i gemensamt agerande. Redan knackar framtiden på dörren. Kommunerna i Örebro län har börjat projektera för överföring av vatten från Vättern.

Det kan därför tyckas helt obegripligt att skjutningarna får fortsätta. För snart tio år sedan konstaterade Vattenvårdsförbundet:

"Långlivade miljögifter fortsätter alltså att vara ett problem. Därför är det av stor vikt att begränsa ytterligare tillförsel av både nya och gamla miljögifter" (Rapport 74, 2003).

Vättern har fått nog och det har folket i området också. Över tio aktionsgrupper engagerar sig och kräver att militärens övningar upphör helt. Årtionden av miljöförstöring med flygplansbränsle och ammunition kan Ann-Sofie Andersson, talesperson för Breviksfalangen, inte beteckna som något annat än hänsynslöst och barbariskt.

- Utanför Brevik finns en reproduktionsplats för sik. Den anses vara så känslig att vi inte får fiska där vid vissa tider. Men för militärens skjutningar är det fritt fram. Och det är inte bara flyget som skjuter utan även P4 i Karlsborg använder Vättern som skjutfält för stridsvagnar och handeldvapen. Hotet om flygplanskrascher måste vi leva med hela tiden. Redan ligger det sju flygplan på sjöns botten.

Fler blir sjuka

Frekvensen av vissa allvarliga sjukdomar är högre i området än i resten av landet. I en liten by vid flygets vändplats i närheten av Brevik har tio kvinnor dött i cancer och hjärntumörer lär vara vanligt förekommande. Ett samband med flygbränslet misstänks men myndigheterna vägrar undersöka. Man bävar inför tanken att Nato ska börja öva med vapen av utarmat uran, så kallad DU-ammunition.

Nedskräpningen av Vätterns vatten går på tvärs mot bestämmelserna i "NATURA 2000" och "EU:s Ramdirektiv för vatten", internationella avtal som regeringen undertecknat. Ändå är avsikten att öka mängden övningar sedan man beslutat avveckla landets enda miljöprövade övningsfält i Älvdalen.

- Det är en paradox: Försvaret ska inte skydda vårt land längre utan öva för internationella insatser i länder där svår vattenbrist råder. Samtidigt förstör försvarsövningarna vår riksvattentäkt, utbrister Ann-Sofie Andersson.

Med Naturum Tåkern flyttas allmänhetens och naturvännernas uppmärksamhet österut från Omberg vars Naturum nu är nerlagt. Enligt försvarsmakten skulle Omberg utgöra gränsen i öster för störande oljud. Det ser ut som en tanke att det officiella Sverige med kungen och landshövdingen från flygindustrins Linköping i spetsen sanktionerade reträtten från Omberg. Under det nylagda vasstaket berömde kungen "landets vassaste Naturum" och mysfaktorn stärktes genom inskärpandet av att en särskild "sagostig" ska anläggas för Sveriges yngsta prinsessa. Hur det blir för de numera åter etablerade pilgrimsfalkarna på Omberg återstår att se.

Share