Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 38, 21 september 2012

Det går utför för kärnkraften

K

ärnkraften kommer att öka till det dubbla fram till år 2030.

Detta tror IAEA (det internationella atomenergiorganet) och påstår att 29 nya länder vill satsa på atomenergi.

Tittar man lite närmare på siffrorna i IAEA:s prognos så ser man att det för två år sedan var 34 länder som ville bygga nya kärnkraftverk. Då främst i Asien och Afrika. Men så kom Fukushima och man fick kalla fötter i Asien.

Indonesien, Kina och Sydkorea har lagt utbyggnadsplanerna på is. Thailand har skrotat sina byggplaner helt och hållet. Chile har för mycket jordbävningar för att våga bygga, och Kuwait har också stoppat de fyra kärnkraftreaktorer som de planerat.

Just nu byggs det 62 reaktorer runt om i världen enligt IAEA. Är det sant? Det beror helt på hur man räknar. Nio av dessa reaktorer har hållit på att byggas i över 20 år.

Rekordet innehar Watts-Bar i USA som började byggas 1973. IAEA räknar med att den blir färdig 2015/2016.

Andra gamla byggen är Atucha-2 i Argentina som har 31 år på nacken. Flera ryska reaktorer började byggas på 1980-talet, och andra, lika gamla, som till exempel Belene i Bulgarien, har inte kunnat få ihop tillräckligt med pengar för att göras färdiga.

Av de 62 reaktorerna har 43 inte angivit när de kan tänkas vara färdiga och 18 av dem ligger långt efter den planerade starten, som till exempel Olkiluoto i Finland.

En undersökning gjord av Global Data i juni 2012 visar att bara i Europa kommer 150 kärnkraftsreaktorer att skrotas under de närmaste 20 åren.

Orsaken är inte minst att kärnkraftsmotståndet ökar på grund av den pågående katastrofen i Fukushima. Därtill kommer alla de incidenter som inträffar i de gamla reaktorerna. I Belgien hittades 8000 sprickor i reaktortanken på kärnkraftverket i Doel.

Hur många av reaktorerna som drabbas av samma materialutmattning vet vi inte, men det borde undersökas, och det innan en katastrof inträffar. Schweiz ska avveckla alla reaktorer, så även Tyskland.

Men det finns länder som fortfarande vill bygga nytt. Problemet är pengar. Det är inte många som vågar satsa sina pengar på en så farlig energikälla. Det ser man i många länder, inte minst i England, där tilltänkta finansiärer kräver stora statliga garantier för att satsa på nybyggen. När så Frankrike, det mest kärnkraftsvänliga landet i Europa, börjar ta sina gamla kärnkraftverk ur drift så ser det illa ut med den påstådda kärnkraftsrenässansen.

President Hollande har tillkännagivit att reaktorn i Fessenheim ska stoppas senast 2016.

Bra så. Men det är bara en liten början. Många av reaktorerna runt om i världen är lika gamla eller äldre och utgör en stor risk. Fler länder måste följa efter, så upp till kamp alla kärnkraftsmotståndare!

Share