Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 34, 24 augusti 2012

Frankrike:

Nedväxt och omställning

"Nedväxtrörelsen" kallar sig omställningsrörelsen i Frankrike. På 1970-talet flyttade civilisationskritikerna ut på landet. Världsläget har ändrats sedan dess.

Det räcker inte med hoppet om ett bättre alternativt liv och strunta i resten, skriver Der Spiegel (nr 33/2012). De nya dissidenterna stannar kvar i stan, oroar sig över finanskrisen, den ekonomiska krisen och framförallt över den ekologiska krisen.

"Fysikens lagar är starkare än ekonomins" citerar Vincent Cheynet, redaktör för månadsbladet La Décroissance (Nedväxten), den svenske fysikern och råoljespecialisten Kjell Aleklett i tidningen i Lyon. Här är vänstern och även konservativa krafter helt överens om, kommenterar Der Spiegel: Näringslivets tillväxt ruinerar planeten och för bara skulder med sig som kanske aldrig kan lösas.

Vincent Cheynet önskar sig en reklamfri press, en ekonomi som är mindre globaliserad ("relokalisering"). Skatterna borde därför privilegiera all produktion som ligger nära konsumenten. De borde också gynna hantverk, kooperativ och småföretagare på bekostnad av de stora och handelskedjorna.

- Adjöss till bilen och fossila bränslen, säger Vincent Cheynet, om jag fick reformera samhället skulle dessutom ingen få äga mer än en villa eller bostad.

Han och hans vänner är inte ensamma om sina reformidéer. Likasinnade rörelser finns i Belgien, Schweiz och Japan - för att inte glömma Storbritanniens Transition networks, skriver Der Spiegel.

Omställningsrörelsen i Frankrike ingår i en serie artiklar om Europa i krisen (Europa in der Krise). Spanien och Italien avhandlades i tidigare nummer.

Share