Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 29, 20 juli 2012

Vattenfall skämmer ut Sverige - igen

S

å är det dags för Sverige att stå i skamvrån ännu en gång. Det är Vattenfall som bär sig illa åt, igen. Förra gången gällde det en gammal sorbisk by som jämnades med marken för att Vattenfall skulle få brunkol till sina kolkraftverk (ja ni läser rätt, Sverige driver kolkraftverk, och det inte bara i Tyskland utan också i Polen och Danmark).

Nu gäller saken Vattenfalls två gamla kärnkraftreaktorer Krümmel och Brunsbüttel, som inte får drivas längre. Den tyska regeringen har som enda land dragit de nödvändiga konsekvenserna av kärnkraftsolyckorna i Fukushima och stängt de sju äldsta reaktorerna samt Krümmel, och beslutat att de övriga ska vara avstängda till 2022. Vad gör då Vattenfall? Fogar sig? Ack nej, den snöda vinningen driver på så Vattenfall har beslutat att tillsammans med övriga kärnkraftsföretag stämma Tyskland i EU-domstolen. Dessförinnan hade Vattenfall lämnat in en stämningsansökan till internationella skiljedomstolen i Washington.

För 12 år sedan gjorde den tyska koalitionsregeringen, Socialdemokrater och De Gröna, en överenskommelse med de fyra bolag som driver kärnkraftverk (varav Vattenfall alltså var ett), att avveckla kärnkraften till år 2020 och detta utan kompensationer.

När det blev en borgerlig regering 2009 så beslöt denna, ett år efter maktövertagandet, att kärnkraften skulle få drivas längre än vad som sades i den gamla överenskommelsen. Detta resulterade i massdemonstrationer mot kärnkraft runt om i Tyskland.

När så katastrofen i Japan inträffade fick regeringen kalla fötter och beslöt att återgå till den gamla planen, som för Vattenfalls del betydde att deras två reaktorer inte fick förnyat driftstillstånd.

Till saken hör att dessa båda reaktorer inte har varit i drift på flera år. Ändå vill Vattenfall ha kompensation. Man kan fråga sig för vad. För de var ju själva med som delägare vid förhandlingsbordet år 2000 och godkände avtalet. Så vi har all anledning att skämmas över detta vårt bolag. Vinstdrivande, ja visst, men också vinstdrivande företag borde ha lite moral.

Hur har då Tyskland klarat sig utan dessa åtta gamla reaktorer? Alldeles utmärkt. Tyskland har sedan de stängdes exporterat mer el än vad de importerat. Landet har till och med exporterat el till kärnkraftlandet framför alla andra, Frankrike. Andelen förnyelsebar elproduktion är nu 20 procent högre än kärnkraftselen.

Priset på el till de stora elkonsumenterna, det vill säga den tunga industrin, har sjunkit något, medan priset till småkonsumenter och småföretag har ökat något. Att den förnyelsebara energin har ökat så kraftigt beror dels på att alla som producerar miljövänlig el har laglig rätt att sälja den till nätet till fast pris, dels på medvetna kunder som väljer bort kärnkraften när de köper el.

Tänk om den borgerliga svenska regeringen ville ta efter den borgerliga tyska. Att Sverige ska vara sämst i EU när det gäller förnyelsebar el är inte hedrande. Inte heller det ägardirektiv som Vattenfall har fått: vinstmaximering till varje pris. Det är helt enkelt skamligt.

Annie Lööf borde omedelbart agera så att Vattenfall drar tillbaka sina anmälningar till EU-domstolen och den Internationella Skiljedomstolen i Washington.

Share