Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 28, 13 juli 2012 Fisket snart största sektorn Hållbart fiske och vattenbruk spelar en central roll för livsmedelsförsörjningen och försörjningsmöjligheterna för miljontals människor, skriver FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, i samband med att de släpper sin senaste rapport om situationen för världens fiske. Under de senaste 50 åren har fisket ökat dramatiskt och rapporten visar att sektorn 2010 försåg världen med 148 miljoner ton fisk, varav 128 miljoner ton för mänsklig konsumtion, vilket är en ny rekordnivå. Ökningen i fiskesektorn har varit större än befolkningsökningen och sker nu helt inom vattenbruket, med bland annat odlad fisk. Hela sektorn kommer inom de närmaste tio åren att ha större produktion än all annan köttindustri. - Fiske och vattenbruk ger ett viktigt tillskott till livsmedelssäkerhet och näringsbehov. Det är den huvudsakliga proteinkällan för 17 procent av världens befolkning och nästan en fjärdedel i låginkomstländer där det råder brist på livsmedel, säger FAO:s generaldirektör José Graziano da Silva vid öppnandet av fiskerikommitténs möte den 9 juli. Sociala konsekvenser Rapporten noterar att många av de fiskebestånd som övervakas av FAO är hårt nyttjade och ny statistik visar att nästan 30 procent av bestånden är överfiskade. "Den minskande globala marina fångsten under de senaste åren, tillsammans med den ökande andelen av överutnyttjade fiskbestånd och minskad andel av icke-fullt-utnyttjade arter runt världen, ger ett starkt budskap att tillståndet för världens marina fiske blir värre och att det har haft en negativ effekt på fiskproduktionen. Överutnyttjande får inte bara negativa ekologiska konsekvenser, utan minskar även fiskproduktionen vilket leder till negativa sociala och ekonomiska konsekvenser", skriver författarna. Rapporten noterar också att de kommande decennierna kommer föra med sig stora förändringar för världens ekonomier, marknader och mänskligt beteende. Klimatförändringen förväntas öka osäkerheten, inte bara i fiskerinäringen, utan i flera livsmedelssektorer. FAO uppmanar världens regeringar att sätta in åtgärder som säkerställer ett hållbart fiske. Småskaligt fiske Mer än 90 procent av världens fiskare är sysselsatta inom det småskaliga fisket och det har en avgörande betydelse för både fattigdomsminskning och förebyggande arbete mot fattigdomen. Rapporten tar även upp att trots att kvinnor utgör ungefär hälften av de som arbetar inom fiske och fiskförsäljning så är de ofta förbisedda. FAO:s fiskekommitté föreslår bland annat internationella frivilliga riktlinjer för att skydda det småskaliga fisket och öka jämställdheten. Dålig förvaltning och bristande förmåga att bevara de naturliga livsmiljöerna ses som de största hoten och det krävs enligt rapporten nya tankesätt där människor sätts i centrum. |