Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 27, 6 juli 2012

Effekt av förindustriella utsläpp

Omvandlingen av skog till jordbruksmark innan 1850 bidrog till utsläpp av koldioxid som fortfarande till viss del påverkar vårt klimat, visar forskare i en ny studie. De vill bidra till diskussionen om både historiskt och framtida ansvar.

En klimatmodell, som räknar med den koldioxid som släpptes ut innan den industriella revolutionen, har använts för att visa den långsiktiga negativa effekten som utsläpp av koldioxid har på det globala klimatet. Studien har utförts av forskare vid Carnegie Institution for Science och publicerades den 4 juli i den vetenskapliga tidsskriften Environmental Research Letters, enligt Science nyhetstjänst Eurek Alert.

Forskarna har utgått från de utsläpp av koldioxid som skedde mellan år 850 och 1850 genom förändrad markanvändning, som skogsavverkning och jordbruk. De här utsläppen beräknas i dag stå för runt nio procent av den uppmätta globala uppvärmning.

- Genom att se till det förflutna kan vi visa att de relativt stora mängder koldioxid som vi släpper ut i dag kommer fortsätta att ha relativt stor påverkan på atmosfären och klimatet under många århundraden in i framtiden, säger en av forskarna, Julia Pongratz, till Eurek Alert.

Långsamt återupptag

Den stora förändringen i markanvändning mellan 850 och 1850 berodde på att världens befolkning femdubblades under denna tidsperiod, främst i Syd- och Sydostasien. I Kina och Indien står utsläppen från denna befolkningsökning för mellan 20 och 40 procent av deras totala utsläpp hittills.

En anledning till att dessa markutsläpp påverkar vårt klimat i dag är att återupptaget av koldioxid i växter och hav går mycket långsamt. Dessutom tar det lång tid innan hela effekten av den förändrade markanvändningen slår igenom.

Exempelvis bränns ofta skog för att ge plats åt odling, vilket ger ett direkt utsläpp av koldioxid i atmosfären. Men sedan ligger rötter och annat organiskt material och bryts ner i jorden under många år, till och med århundraden, och släpper ut ytterligare koldioxid.

Forskarna menar att detta kan vara relevant i de politiska diskussionerna om hur ansvaret ska fördelas på olika länder beroende på deras bidrag till klimatförändringarna.

Det finns fortfarande diskussioner huruvida nationer ska hållas ansvariga för historiska utsläpp, innan effekterna av utsläppen var kända.

Exempelvis har Kina i dag gått om USA i mängden utsläpp av koldioxid per år, men räknat per person släppte USA, enligt International Energy Agency (IEA) ut cirka 17 ton koldioxid per person (2009) jämfört med cirka 5 ton per person i Kina. Det amerikanska klimatdatacentret Carbon Dioxide Information Analysis Center (CDIAC) har även räknat på historiska utsläpp från fossila bränslen, där USA totalt har släppt ut tre gånger mer än Kina och tio gånger mer än Indien.

Syftet inte att beskylla

I den aktuella studien visar dock forskarnas resultat att de förindustriella utsläppen bara ökar det totala bidraget från mindre utvecklade länder med två-tre procent. De betonar också att deras syfte inte är att skylla utvecklingsländerna för dagens klimatproblem, särskilt med tanke på den mycket större påverkan som industrialiserade länder har i dag.

- Bokföringssystem är inte naturlagar, utan mänskliga påfund, säger en av forskarna Ken Caldeira till EurekAlert. När ett bokföringssystem har definierats så är det upp till vetenskapen att bestämma vilka siffror som ska tas med i beräkningarna. Men de större frågorna om vem som är ansvarig för vad och vem som är skyldig något till någon annan, är bedömningar som ligger utanför vetenskapens område, säger han.

Share