Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 22, 1 juni 2012

Ökat stöd åt äldre

Drygt 20 procent av den svenska befolkningen är över 65 år. Hur omsorgen blir för allt fler och äldre patienter diskuterades på ett seminarium, lett av Agneta Luttropp, riksdagsledamot i socialutskottet (MP).

- Vi slänger ut mångmiljonbelopp på dålig sjukvård, inledde Yngve Gustafson, överläkare samt professor i geriatrik på Umeå Universitet, sin presentation för samlade åhörare på ett av Miljöpartiets seminarier.

Bristfällig kunskap i gerontologi och hur åldrandet förändrar kroppens fysiolog är det stora problemet, enligt honom.

Äldre blir fler

Hos äldre ändras symptomen för sjukdomar. En urinvägsinfektion hos en äldre kvinna ger symtom som liknar demens, och förvirringen leder till att äldre kvinnor får svårt att påvisa smärtan och att vårdcentraler, där det kan saknas specialkunskap, missar orsaken till symptomet.

Fram till år 2050 kommer andelen som når 80 år öka från 500000 till nästan det dubbla. Det innebär också en ökning av dementa, från 160000 personer till cirka 400000.

- En konsekvens av att vi överlever hjärtinfarkter är att fler kommer att utveckla demens.

Deprimerade

Depressioner är det mest bekymmersamma med demens, enligt Yngve Gustafson. Det är bland de största lidanden för äldre.

- Vi lever längre, och det är fantastiskt, men det gör även att vi är sjuka längre. Det finns inte ett enda exempel på att längre livslängd innebär kortare tid och mindre kostnader för vården.

Äldre människor som söker för värk, sömnproblem eller förstoppning lider i flera fall av depressioner, enligt honom. I stället för en ordentlig undersökning ordineras då ofta psykofarmaka.

- Den största skammen inom sjukvården är att vi behandlar symptomen i stället för att ta reda på vad de har för orsak.

Enligt studier han visar är den vanligaste orsaken till att gamla kommer till akutmottagningar/läggs in på sjukhus fel doser, olämpliga läkemedel samt farliga kombinationer av läkemedel.

- Receptfria mediciner dödar flest gamla idag. De kan dö av en ögondroppe, så känslig kan en äldre människa vara.

Mindre än fem procent av patienterna träffar samma läkare flera gånger, säger Yngve Gustafson, och efterlyser en lagstiftning som innebär att läkare måste följa upp patienter.

Han riktar stark kritik mot det ointresse och okunskap som finns för geriatrik. Mer utbildning på läkarprogrammen behövs samt mer forskningen på området. Projekt som rönt framgång har ändå avslutats, enligt honom.

Livskvalitet

MP:s partistyrelses proposition Livskvalitet på äldre dagar innehöll bland annat skärpt lagstiftning för åldersdiskriminering, fler kollektiva boenden i form av hyresrätter, att kompetenskrav på personal anges i upphandlingar inom äldreomsorg samt att det inrättas en myndighet som kontrollerar kvaliteten inom äldreomsorgen. Den bifölls med få tillägg.

Vad säger riksdagsledamot Agneta Luttropp(MP) om propositionen?

- Den styrker vad vi diskuterat i utskotten. Men efter ha hört Yngve önskar jag krafttag mot problemen med övermedicinering. Ju mer kunskap vi får desto mer kan vi göra åt problemen.

Eivor Karlsson(MP) skrev 1 av 14 motioner om äldreomsorg.

- MP:s äldreproposition är viktig. Det behövs tydliga kvalitetskrav. Det handlar om bemanning, kompetens, tillsyn och uppföljning. Vårdgivarna får inte strunta i de råd och anvisningar som finns. Prioriteringarna är hårda idag. Det gäller inte minst de äldre som behöver få komma till ett vård- och omsorgs- eller demensboende.

Share