Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 19, 11 maj 2012

Med passion för hållbar mat

Carl Houbaer och Kina Svantesson har länge haft ett engagemang för hållbar utveckling och hälsa. Förra året såg de till att göra allvar av sin idé att sprida sin passion för mat och startade Gröna Kassen. Det är en helt vegetarisk och till stor del ekologisk matkasse med recept.

- Det har gått som planerat. Och vi har en spridd målgrupp, berättar Kina Svantesson. Vi tänkte att det skulle vara mest vegetarianer, men det är både köttätande familjer och de som varit veganer länge. Det känns roligt att vi når utanför våra egna ramar.

Hon startade Gröna Kassen tillsammans med Carl Houbaer i november förra året. Det är den senaste i raden av konceptet med färdiga matkassar och lådor, där kunden regelbundet får mat levererad hem till dörren. Det finns lite olika varianter men en "matkasse" innehåller oftast ett antal planerade middagar med recept och allt som behövs för det.

Gröna Kassen kallas helvegetarisk, men är faktiskt vegansk, det vill säga även utan mjölk och ägg. Men de tror att det kan locka en större målgrupp om de kallar den helvegetarisk. Gröna Kassen levererar också minst 90 procent ekologisk mat.

- På sista tiden har det rullat in ganska många där en i familjen är vegetarian och de gärna vill ha stöd i matlagningen, säger Carl Houbaer. Det är inte så att vi satsar på veganer som målgrupp, utan det är ju så att alla kan äta det.

De har själva varit veganer i många år.

v- Vi tänker att det är det bästa för människa, djur och natur, och det mest hälsosamma, säger Kina Svantesson.

Recept och inspiration

Så varför valde de att starta en matkasse? Carl Houbaer har tidigare jobbat som säljchef på en av de stora grossisterna för ekologisk mat i Sverige och har även jobbat i matvarubutik. Kina Svantesson har också en bakgrund med stort intresse för mat genom att båda föräldrarna är kockar.

- Fördelen med en matkasse är att du får recepten, varor utan konstiga saker och även nya inspirerande varor, säger Carl Houbaer.

Kina Svantesson har upplevt att många vill äta mer vegetariskt och hon tycker att detta är ett sätt att hjälpa till.

- Att se hur många produkter det finns så du inte bara behöver äta linser, säger hon och skrattar.

Livsstilsförändring

Efter att ha jobbat i butik är Carl Houbaer också trött på försäljningsmetoderna och att de inte lyfter det som är bra.

- Man behöver inte ställa colan längst fram, eller proppsa på att kunden ska köpa godis vid kassan. Vår kasse handlar mycket om livsstilsförändring, säger han.

Kina Svantesson menar att mycket handlar om vana och att man inte vet vad som är bra.

- Bra produkter kostar lite mer så det kan vara svårt att motivera sig att köpa det, säger hon.

Det är visserligen dyrare att äta ekologisk mat men Carl och Kina påpekar att en stor del av vår matbudget ofta läggs på så kallade "tomma kalorier" som godis, kakor och läsk. Detta är dåligt både för hälsan, plånboken och miljön. Genom att få en kasse hem till dörren kan man komma runt frestelsen att köpa det extra godiset som man egentligen ville undvika.

Ekologiskt eller närodlat?

De tycker att det är viktigt med kvalitet och det innebär bland annat närodlat, bra näringsvärden, inga onödiga tillsatser, ekologiskt, nolltolerans mot genmodifierat, biologisk mångfald och rättvisemärkt.

Undersökningar av Jordbruksverket har visat att människor i dag lägger en mycket mindre del av sin relativa inkomst på mat, jämfört med 1960-talet.

- Istället lägger vi mer pengar på mediciner, säger Carl Houbaer. Men jag tycker att mat är medicin och att alla ska ha möjlighet att äta bra mat.

Andra aspekter som de lyfter är att även de som producerar maten ska göra det under bra förhållanden och att inte flytta över de verkliga kostnaderna på miljön eller framtida generationer.

Läroprocess

Kina och Carl förklarar att de vill ge kunskap och inspiration så att deras kunder kan fortsätta själva. Men också att erbjuda alternativa och bra råvaror. De valde att starta ett företag för att kunna driva en förändring för en bättre framtid.

- Vi har satt väldigt höga mål, för att kunna erbjuda produkter som vi verkligen kan vara stolta över, säger Carl Houbaer.

Kina Svantesson menar att det också är en läroprocess och att de inte är perfekta.

- Det är viktigt att få med alla delar, säger hon. Allt hänger ihop, som hållbar utveckling och ekologiskt jordbruk.

De pratar även om svårigheten att välja mellan exempelvis närodlat svenskt och ekologiskt från långt borta, eller ekologiskt och rättvisemärkt.

- Jag vill jättegärna solidaritetshandla för att de ska få det bättre i Syd, men vi kan inte skeppa saker över hela planeten. Men jag tror vi kan få med båda, det behöver inte vara svart eller vitt, säger Carl Houbaer.

Vegansk korv

De jobbar med flera olika svenska ekologiska grossister, berättar Kina Svantesson. Ibland när det inte räcker importerar de själva varorna, därför kan de erbjuda sådant som ofta inte finns i livsmedelsaffären. Hon tycker att det kan kännas lite begränsande ibland när de vill ha ett större sortiment, på till exempel bönor på burk, och de hittar hela tiden nya europeiska produkter, som vegansk korv.

Ett annat huvudbry är säsongshänsyn. På vintern är det exempelvis svårt att hitta ekologiska svenska grönsaker.

- Rotsaker fungerar bra, säger Kina Svantesson, men vi köper utifrån också för att det ska bli lite roligare. När vi äter grönsaker över lag så blir det inte heller så stor miljöpåverkan jämfört med kött. Vi ser det lite så.

Egen receptbank

De lagar och tar fram alla rät-ter själva med inspiration från kokböcker och internet.

- Vi gillar att laga mat och experimentera, säger Kina Svantesson. Vi har samlat på oss en receptbank.

De har också bra kontakt med "den vegetariska världen" och känner många kockar, både på hobbynivå och professionellt, som kan ge inspiration.

- Vi står mycket hemma i köket, berättar Carl Houbaer. Det känns fantastiskt att få laga mat och det är en del av ens jobb, att testa och ta fram.

Eftersom de testar många olika versioner av rätterna innan de är nöjda, så kan de dock bli lite trötta på att äta samma sak, säger han och skrattar.

De har inga särskilda favoriter i köket. Carl säger att han är allätare.

- Jag tror att man kan gilla all mat, bara den görs på rätt sätt. Att hitta det unika i varje smak, vara och produkt, säger han. Vi använder mycket bra produkter som smakar mat i sig själv.

Kina säger att hon har en förkärlek för grönsaksrätter, röror och grytor.

Fullvärdigt protein

De tänker också på att måltiderna de tar fram ska innehålla alla byggstenar för att kroppen ska må bra. En avvägd kombination av kolhydrater, protein och fett.

Fullvärdigt protein finns i animaliska produkter, samt sojabönor och sojaprotein. Det går också att få i sig de nödvändiga aminosyrorna genom att kombinera olika vegetabilier under en dag, som exempelvis ris och linser, eller bovete och nötter.

Carl och Kina erbjuder en rad olika veganska alternativ till kött, exempelvis tzay och rashers. Det är olika förädlade former av sojabönor.

- Det är ett vägval, säger Kina Svantesson. Det är förstås bättre att äta bönorna direkt, men det kan vara lite roligare, och då kan det vara lättare om man vill byta kost.

Hon berättar att de försöker ha en variation av exempelvis sallader och rätter med fejkkött.

-Vi äter också mycket tofu, det är en bra produkt som kan användas till så mycket och i olika former, säger Kina Svantesson.

Tofu görs av sojamjölk och används traditionellt i det asiatiska köket.

Klimatpåverkan

Nästan alla processade varor de använder är ekologiska. Det är vissa som inte finns, exempelvis tzay, men Carl Houbaer påpekar att någon kanske nappar på det om de märker att det finns en marknad.

- Man kan optimera kosten att bli otroligt miljövänlig, men jag tycker att man som vegan kan lyxa till det, man har ändå kapat så mycket, säger han.

De hänvisar till beräkningar från det tyska forskningsinstitutet IÖW som visar att en vegansk och ekologisk kost minskar klimatpåverkan med nästan 17 gånger, jämfört med en konventionell blandkost. Även om man inte har råd eller möjlighet att äta ekologiskt så minskar klimatpåverkan med 7,5 gånger om man byter från blandkost till helvegetariskt.

Många av produkterna med ekologisk soja kommer också från bönor som odlas i Europa, som Tyskland och Frankrike.

Enligt en rapport från Naturvårdsverket ("Biff eller Bil?") står maten för hushållens största konsumtion av energi och Carl Houbaer påpekar att maten är det ekologiska fotavtryck som det är lättast att minska på. Exempelvis för att få ett hållbart hav.

- Jag vet inte hur många vatten som är förstörda, där det inte finns några fiskar kvar. Det är inte ok, säger han.

De känner båda att de vill fortsätta jobba med hållbar mat.

- Jag vill kunna bli en påverkanskraft, säger Carl Houbaer. Jag tror verkligen att jag kommer fortsätta jobba med mat och livsstilsförändring.

Share