Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 18, 4 maj 2012

Ändrad skattepolitik för energibesparing

V

i kommer snart att få bränsle- och drivmedelsbrist. Om två år kan inte Danmark exportera olja till oss, om fyra inte Norge. Ryssland som exporterar mest till oss därefter har sina nya fyndigheter mot Kina, som är lönsammare att exportera till. Ändå gör vi inte några omställningar.

Tvärtom byggs motorvägar, och regeringen vill inte införa kilometerskatt för lastbilar, som efter tysk skattesats kunde gett 20 miljarder kronor om året. Däremot ska banavgifterna fyrdubblas och järnvägen anser Kapacitetsutredningen inte lönsam att göra stora investeringar i. Med en ändrad skattepolitik skulle bostadsmarknaden snabbt kunna minska sin energiförbrukning. Den skulle kunna halveras för miljonprogrammets bostäder vid en renovering som ändå är nödvändig.

EU vill att nya byggnader 2020 ska vara nollenergibyggnader. EU och riksdagen har antagit målet att minska energianvändningen för bostäder med 20 procent till 2020. Men regeringen vill inte. Näringsdepartementets förslag till mål för energiförbrukning i bostäder motsvarar bara vad de redan klarar i dag. Dolt i vackra ord. Man har fått både miljörörelse, byggmarknad och kommuner emot sig. Många kommuner, som Stockholm, har redan energiförbrukningskrav på hälften av dagens norm.

I dag byggs i betong och isoleras med mineralull, vilket är mycket energikrävande. Bygge i trä och isolering med naturfiber skulle bara ge bråkdelen i energianvändning, och husen skulle bli koldioxidsänkor. Naturfiberisolering är dock dyrt. Producerat i större skala skulle det kunna bli billigt. Här kunde staten bli teknikdrivande och skapa större volymer genom upphandling till sitt eget stora fastighetsbestånd.

Hyreshus får inget ROT-avdrag, och bostadsrätter bara för arbeten inne i lägenheten. Däremot kan ett par som har villa och fritidshus dra av för renoveringsarbeten med 100 000 kronor om året. En skattesubvention på 30 000 kronor. Normalt står arbetet för hälften av renoveringskostnaden.

Hellre än till standardstegring för villaägare borde det arbetet användas för energibesparing i alla slag av hus. I dag kan en energirenovering öka hyreskostnaderna med 500 kronor mer i månaden för en lägenhet, än om den görs på en villa.

Naturskyddsföreningen skriver i en rapport att vi till 2030 skulle kunna behålla hela välfärden för halva energin. Med minskad konsumtion och en annan skattepolitik tror jag att vi skulle kunna halvera energiförbrukningen snabbare än så. Och vi skulle må bättre. Politik för välstånd måste ha ett annat fokus än tillväxt.

Share