Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 16, 20 april 2012

Inte bara flum i poesitidskrift

TIDSKRIFT
flum - tidkskrift för poesi
Poesi i Halland/Halmstad

Det började med att jag tog ett kort på flum. Tidskriften flum nr 21, årgång 11, visades bland ett hundratal övriga tidningar i Kulturtidskrifternas monter på Bokmässan i Göteborg. Det var 2009 när föreningen Poesi i Halland/Halmstad, som ger ut flum, firade sitt tioårsjubileum. De tre redaktörerna från Halmstad, Gunn Björn, Britt-Marie Larsson och Inka Persson, hade själva inte möjlighet att komma till mässan. Omslaget var den gången färgat och rutigt, två renliknande djur satt på framsidan, ett collage som gav uttryck för både ordning och fantasi, passande för en tidning som vid sidan om dikter, fotografi och annan bildkonst även innehåller kortare prosatexter och ibland bokrecensioner.


Inka Persson, ordförande i Poesi i Halland/Halmstad.

flum växlar utseende och storlek som kameleonter, bara sidantalet, 36 sidor, är sig likt, och att omslaget och två sidor i mitten är i färg. Till fler färgblock räcker inte bidragspengarna, som täcker tryckkostnaderna. Varje nummer bjuder alltså på en överraskning både i utseende och innehåll. Frånsett enstaka temanummer lever tidningen av principiell tillfällighet. Innehållet bestäms av de inkomna bidragen, som skickas till redaktionen per e-post eller brev mellan de olika numren, två, ibland tre per år. flum tar emot texter och bilder, står det i redaktionsrutan, och Inga honorar, enbart äran. Det klarlades redan i första numret 1999. Frivilligheten har hållit i sig ända till i dag, 26 tidskrifter senare. Bidragen kan trilla in från gamla och unga, erfarna skribenter, estradörer eller nybörjare från hela landet.

Det som håller ihop tidningen är en skicklig och tilltalande layout och samspelet mellan text och illustration. Materialet väljs ut av redaktionsgruppen som har bestått av samma tre kvinnor i nästan alla år. Gunn Björn och Inka Persson står dessutom för layouten om vartannat nummer. Inka, som ordförande i Poesi i Halland/Halmstad, inleder sina nummer med en sammanfattning eller berättar om föreningens verksamhet, Det har hänt.

flum är en tidskrift som är sprungen ur bildandet av föreningen Poesi i Halland/Halmstad, som är sprungen ur det poesiintresse som uppstått ur Poetry slam-tävlingarna som i sin tur är sprungna med en liten stickling från Amerika ur poesikvällarna i Halmstad. Så introducerades flum programmatiskt i första numret.

- Egentligen är Britt-Marie Larsson upphovet till alltihop, berättar Gunn Björn om sin medkämpe.

De har känt varandra sedan skoltiden.

- Det var Britt-Marie som började med Poetry slam på Café Rotundan i Halmstad som hon förestod på 1990-talet. Hon fick inspiration av Jan-Olov Svensson och höll i tävlingarna. Till dem kom de poeter som sedan bildade Poesi i Halland. Gunn minns att Halland hade stora framgånger i följande SM i Poetry slam.

För Inka Persson är publiceringen av tryckta texter genom flum avgörande.

- Poesitävlingarna är viktiga, de attraherar de yngre. De vill nämligen inte binda upp sig genom en tidskrift som kräver en bra portion av enträget kontinuerligt arbete.

Hon tror att det stärker mångas självförtroende att se sin text publicerad i tryck.

Just i dagarna kom det ett mejl från Maria Edgren, som meddelar att hon hade lyckats ta språnget till barn- och ungdomsförfattare tack vare flum.

Hon skrev: Jag vill säga tack till er som trodde på mina små dikter (2010), som blev en språngbräda för mig att ta tag i mitt skrivande, som under många år legat i byrålådan och dammat.

- Får man en sådan återkoppling blir man riktigt glad, menar Inka strålande.

Hon förklarar också att vissa texter eller dikter kan sakna formella krav.

- Gruppen väljer dem ändå om vi tycker och känner att skribenten har något angeläget att säga. Det är avgörande.

Inka skulle önska sig att Poesi i Halland/Halmstad hade kvällar där man diskuterar sina texter. På föreningens månadsmöten på Café Friberg handlar det alltid om praktiska frågor, ansökan, möten, nästa poetry slam. Sedan finns det ett annat mötestillfälle, det är Öppna scenen på Stadsbibliotekets cafeteria. Där framförs färdiga texter och visor, egna eller andras, för varandra och för publiken som möter upp.

Gunn Björn höll i utgivningen av flum 25. Numret är genomsyrat av konstnären och poeten Ockie Nidsjös verk (1954-2003). Hans bilder står delvis för sig - som titelbilden, en Mona Lisa-kopia - delvis är de illustration till egna eller andras dikter.

Om denna Mona Lisa skriver Gunn Björn: "Blott 20-årig kopierade Ockie Leonardo da Vincis porträtt. Jag brukar säga att den är bättre än originalet. Med det menar jag, att hon inte är alldeles likadan. Kanske målade egentligen Ockie en annan kvinna i Mona Lisas pose."

Laholmsfödde Ockie ledde Halmstads Fria Målarskola under sina sista år. Han var även flums första ansvarige utgivare. flum 25 beredde vägen för en större hyllningsbok om den obekväme och begåvade konstnären. Den gavs ut av Ockieklubben, föreningen för Ockie Nidsjös vänner och ovänner, 2011.

Nu är ett nytt nummer på gång, flum 27. Det första redaktionsmötet har redan ägt rum hemma hos Gunn. Det är hon som är ansvarig den här gången.

- Många insända dikter har kommit in, av mycket olika slag, som vanligt, meddelar hon.

Något temanummer lär det inte bli. Möjligtvis Kärlek och Natur.

fakta: poetry slam

"Det går inte att tävla i poesi - därför gör vi det", skriver Bob Holman utmanande på Poetry slams hemsida.

Poetry slam är från början ett amerikanskt påhitt. 1995 genomfördes den första svenska poesitävlingen. Det var i Halland, i en lada norr om Halmstad, i närheten av Falkenbergs kommun. Den i dag som författare etablerade Bob Hansson blev första SM-vinnare.

Poetry slam har spritt och etablerat sig över hela Sverige. Svenska mästerskapen avgörs varje år under några dagar i maj. Poetry slam 2012 avgörs i Göteborg på Musikens Hus i Majorna.

www.estradpoesi.com

Share