Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 9, 2 mars 2012

Hemslöjden 100 år:

Hantverk för samtiden

Stickning, vävning, täljning och pyssel. Hemslöjden i organiserad form firar hundra år i Sverige men har funnits lika länge som människan. Nu vill de hemslöjdsfrälsta få med hantverket in i framtiden och hoppas på en nytändning.


Under hela året kommer hemslöjden att uppmärksammas särskilt på museer runt om i landet. (Foto: Sofia Härén)

- Varför ordnar vi inte bara en stor fest och firar alla som har arbetat med hemslöjd under de här 100 åren, frågar Kerstin Andersson Åhlin. För att hemslöjden behöver bli mer samtida och mer synlig. Vi behöver blicka framåt, svarar hon själv.

Hon menar att 100-åringen därför får fungera som en marknadsföringsåtgärd.

Det var när små lokala hemslöjdsföreningar och butiker växte fram vid förra sekelskiftet som det började finnas ett behov av en samordnande organisation. Därför bildades Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund 1912.

Kerstin Andersson Åhlin är Hemslöjdens generalsekreterare och tar emot på pressträffen där hon presenterar jubileumsåret och alla aktiviteter och utställningar som kommer hända runt om i landet.

Experimentlusta

Jubileumsåret kommer bland annat att bestå av några stora utställningar. På Liljevalchs konsthall i Stockholm blir det hemslöjdstema under hela sommaren med fokus på "Vad är hemslöjd i dag?"

- Jag har rört mig i konstvärlden under lång tid och har i hemslöjden sett en experimentlusta som inte är lika tydlig i konsten. Men det kommer nog bli mer i framtiden. Jag vill bli överraskad, vill ha dynamik och vill ha tokerier, säger Mårten Castenfors, chef för konsthallen.

Samtidigt tycker han att hemslöjdsföreningen inte är uppdaterad och behöver få nytt liv vilket han tror att 100-årsjubileet kan åstadkomma.

Det kommer finnas en verkstad där besökaren kan prova på att slöjda själv eller fritt bidra till stora gemensamma virkningar och broderier.

Över förväntan

Flera rum i konsthallen ska fyllas av det kollektiva konstverket "Ser du löven för alla träd" som består av 2000 stora löv med en stomme av plywood. Ett billigt och anspråkslöst material. Varje löv har sedan designats och tillverkats av kreativa människor från hela Sverige som har fått anmäla intresse, största delen från utanför hemslöjdsrörelsen.

- Det har slagit an en ton hos folk och gensvaret var över förväntan, säger utställningens scenograf Martin Jämtlid som fick uppdraget att hålla i projektet.

Tre av lövmakarna är på plats på pressträffen och Elin Jantze berättar om sitt färgglada löv.

- Jag valde vadmal eftersom det är det material jag tycker om mest och broderi på det, säger hon.

Inspirera besökaren

En annan stor utställning kommer under sommaren att hållas på Nordiska museet i Stockholm på temat vävning.

- Hemslöjden har en naturlig plats på Nordiska museet och naturligtvis har väven även en naturlig plats, säger Lena Landerberg som är projektledare.

Hon berättar att nästan en tredjedel av museets stora samlingar består av textilier och dräkter.

- Det är inte så förvånande, det ligger så nära varje människa, säger hon.

Sommarens utställning har dock fokus på nya vävar, men skapade med traditionella tekniker. Utställningens främsta syfte är att inspirera besökaren till att väva själv och man hoppas kunna nå nya grupper. Det finns därför även här möjlighet att direkt få utlopp för sin skaparlust eftersom hjärtat av utställningen kommer vara en vävstuga med tio vävstolar.

I Vadstena blir det en stor utställning om spetsar och knyppling på det gamla slottet från 1500-talet. Traditionen med knyppling är gammal i Vadstena och har präglat staden.

Kerstin Engran som är projektledare och ordförande i föreningen Svenska spetsar tror att många kommer bli överraskade. Bland annat kommer guldsmeden Marita Carlborg Olsson att visa sina smycken i knypplad guld- och silvertråd.

Framtidens inredning

Förutom det samtida är hållbarhet ett av jubileumsårets fokusområden liksom barn och ungdom. Ett nytt begrepp är DIY, "do it yourself" som i princip är ett modeuttryck för hemslöjd, vilket Miljömagasinet skrev mer om i nummer 47 2010. Även ordet "återbruk" syns i allt fler sammanhang, vilket innebär att du skapar något nytt av något gammalt.

Ett exempel är utställningen Lust och List i Nääs i Västra Götaland som öppnar i maj på temat framtidens hållbara inredning av containerskrot och top of the line-slöjd.

Läs mer om utställningar nära dig på: www.hemslöjden100år.se

Share