Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 5, 3 februari 2012

Vi måste prata om kapitalismen

E

n januarikväll på ABF Stockholm. På scenen: Tony Johansson ekonomhistoriker, Marika Lindgren Åsbrink ekonomisk rådgivare (S), Carl Tham tidigare statsråd (S) och chefredaktör Daniel Suhonen (Tiden) som leder samtalet. Tidskriftens omslag visas på scenens stora duk: "Kapitalismen är en jävla skit. Nu har vi baxat den ända hit." Publiken, ett par hundra, deltog med applåder.

Suhonen inleder med försvar för sin tidning Tiden, en av få öppet kritiska presskällor inom det socialdemokratiska partiet. Tyvärr säger han att väldigt få kommunalråd inom partiet har råd att prenumerera på tidningen (fyra nummer 100 kronor). I stället informerar man sig genom den starkt vinklade borgarpressen.

Ekonomen Tony Johansson visar genom olika stordiagram på vita duken hur kapitalismen inom EU skevar. Finansminister Borg påstår: Grekerna är förslöade, de arbetar långsamt och tar pension redan vid 40. Johansson säger: Borg har helt fel, grekerna jobbar mest inom EU, om det nu finns något arbete. Deras pensionsålder är lika med Sveriges.

Vad göra?, frågar Johansson. Målet är vidöppet. Vi måste lära oss hur bankerna fungerar och finansmarknadens roll. Ska vi ha vinst på välfärden? Gör bemanningsföretag nytta? Socialdemokratin krackelerar genom tillåtandet av riskkapitalister inom skola, vård, omsorg. Vi måste lära oss att säga ifrån! (publiken applåderar).

Ideal som fanns en gång är borta. LO är tillbakatryckt. Vi måste föra en politik som knyter an till jobbarna. 1911 sänkte det fattiga Sverige arbetsveckan till 48 timmar.

I dag är vi mycket rikare. En arbetstidsförkortning till 35-timmarsvecka skulle ge 10000-tals nya arbeten. Och arbete ska leda till Frihet och Solidaritet, inte till tvång, övertid, hets, konkurrens. Johansson citerade Marx (kraftiga applåder).

Carl Tham ansåg att det är för mycket svammel inom socialdemokratin. Vi måste återinföra arbetarrörelsens värderingar. Under två decennier har vi tassat runt i politikens mitt. Vi måste öka jämlikheten, öka investeringar i den offentliga sektorn för att skapa fler jobb. Tham fortsatte med snedfördelningen inom EU. Hur ställer sig arbetarna till EMU, den europeiska marknaden? Ska vi tillåta att bankerna skor sig på medborgarnas bekostnad? Bör vi vara solidariska med höjdarna som sammanträder i Davos? Vi måste lyfta fram miljön som en av de viktigaste frågorna.

Marika Lindgren Åsbrink synliggjorde EU:s ekonomiska kris. I tio år har hon följt den ekonomiska utvecklingen i EU. I Europa demonstrerar 1000-tals människor mot en åtstramande politik trots att det är svårt att se vad som skulle vara alternativet. Det är omöjligt att tro att människor kan disciplineras till fattigdom.

De allra fattigaste har fått en inkomstökning på 20 år med 1,6 procent, vilket är horribelt. Den borgerliga regeringen har sänkt skatterna för de allra rikaste och skurit i ersättningarna för dem som har minst, de sjuka och arbetslösa.

De fattigaste har sedan 2006 fått 567 kronor mindre i månaden att leva på. Ökade inkomstklyftor ger ökad ojämlikhet som leder till massprotester. Fattigdom och ojämlikhet skapar instabilitet i ekonomin. Hennes slutord: Människor accepterar inte att bli lämnade efter. Det är ohållbart att tro att människor kan finna sig i att en liten grupp gör sig rikare på andras bekostnad (applåder).

Suhonen avslutade mötet med ett tack för att talarna hållit sig till ämnet och inte gav sig in på debatt om nya partiledare.

Jag tycker att talarna borde nämnt kapitalismens kantring av Sveriges inland. Avfolkningen. Stockholms län ökar sin befolkning varje år med 40000, vilket är ohållbart. Mötet belyste inte Sveriges vapenexport som har ökat med 400 procent sedan 2001 - i kampen mot "terrorism".

Jag anser att socialdemokraterna måste ha en egen stor rikstäckande dagstidning. Det stora statsbärande partiet med störst antal medlemmar har inte råd. EU-politiker, fackpampar, kommunalråd, riksdagsmän har råd med osannolika löner. Plus höga pensioner till avlagda dignitärer. Sveriges ekonomi är stark utom för uteliggarna. Dock finns ingen dagspress som försvarar jobbarna. Jo, tre sidor i obundna Aftonbladet, ägd av norsk kapitalist.

Måste vi prata om kapitalism, glöm inte USA:s militärbudget på 525 miljarder dollar som bekostas av jordens fattigaste. Hur mycket sol, vind och vatten får vi inte för denna summa!

Share