Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 43, 29 oktober 2010 "Vilket fantastiskt liv vi har" - Just nu handlar arbetet på gården om skötsel. Jag vet inte hur många kilometer jag har gått runt vinplantorna för att klippa och vårda dem, säger Mia Johnsson på Gård Gripen. Ännu har hon inte kunnat skörda något vin och en fullskalig skörd kommer först 2012. Det var förra våren som Mia och hennes sambo Peter Svensson planterade sina 1440 vinplantor på gården i nordvästra Skåne. Miljömagasinet skrev om deras tankar och drömmar för ett år sedan (nr 44/09). Då var det ett bekymmer om man skulle kunna klara av vinodlingen utan besprutning och därmed också ha kvar det angränsande äppelfältet i ekologisk odling. Även om ingen besprutning skett så kvarstår osäkerheten. Men klart är att det är vindruvorna som ska prioriteras. Åsenfår och myskankor Frukten från den relativt lilla äppelodlingen går nu till fruktindustrin och så snart den nya produktionshallen står klar kommer äpplena att bli till must på gården. Redan pekar kraftiga järnbjälkar mot himlen. Vinet ska också framställas i den nya hallen och besökare kunna följa de olika stegen från druva till dryck. Förutom skötseln av vinplantorna var och varannan dag måste djuren matas och tas om hand. De har blivit fler under året. Åsenfåren har förökat sig från fyra till tolv och ytterligare ett par är på väg. Sedan räcker det - Mia och Peter vill ha djuren som en trivselfaktor. Planerna på framställning av ost får anstå till senare. Nu ska det fokuseras på vinproduktion och förädling av äpplen. Myskankorna fick ifjor en kull på fem som alla togs av rovdjur. I år har det kommit sju nya som klarat sig hittills. Värre är det med gulankorna. - Bedrövligt dåliga på att ta hand om sin avkomma, tycker Mia. Vi hade två honor och en hane sedan förra året. Efter tre kläckningar där mammorna totalt struntade i ungarna räddade vi den sista genom att direkt separera den och föda upp den för hand inne hos hönsen. Nu tror lilla gulankan "Gullie" att hon är en höna! Liksom åsenfår står gulanka och myskanka på listan över lantraser som är utrotningshotade. Gård Gripen deltar i det hedervärda arbetet på att bevara raserna och öka beståndet. GrönsakslådaHelt nytt i företagets verksamhet är "grönsakslådan", 10-12 artiklar frukt och grönt varje vecka. Av kunden krävs att man accepterar innehållet i den färdigpackade lådan men också att man är bra på att planera veckans måltider samt att man har en del familjeplanering bakom sig. Det är nämligen barnfamiljer man vänder sig till och ett par timmar varje dag ägnar Mia åt att åka runt i Helsingborg och knacka dörr för att bygga upp en kundstock. Redan i inledningsskedet sker leverans till 50 familjer. - Innehållet i lådan är inte ekologiskt. Vi samarbetar med en grossist och affärsidén vilar på "färskheten" och kvalitén. Jämfört med frukt och grönt i butik kapar vi både dagar och mellanhänder vilket gör att produkterna är fräschare och håller längre. Svårt att hinna med Företaget har alltså avlägsnat sig från rollen som producent. Riskerna är mindre i distributionsledet och redan tycker de att denna verksamhet ger god ekonomi. Det gäller även de fester som anordnas för olika företag på Gård Gripen. Drömmen för Mia och Peter var att lämna lönearbetet och skapa något eget. Detta har blivit verklighet för Mia medan Peter är kvar i sitt gamla jobb på halvtid. Arbetet med vin- och äppelodling lämnar knappast något bidrag till ekonomin idag, men huvudsaken är ju att man blickar framåt. För framtiden är det särskilt grönsakslådan Mia sätter sitt hopp till - en ökning upp till 50 procent - samt framställningen av vin och must som hon tror kommer att svara för 20 procent av inkomsten. Därtill bör 25 procent komma från företagsevenemang och 5 procent från uthyrning. - Det är jättesvårt att hinna med allt, säger Mia, och berättar att de haft en konsult som studerat företaget. Slutsatsen blev att de hade för många järn i elden. - Men, handen på hjärtat, än så länge kan vi uppriktigt säga att det är mycket tufft - både vad gäller arbetsbelastning och ekonomi. Men så är det för alla nyföretagare och det får absolut inte avskräcka. Vi vill leva det här livet på gården och vägen dit är en del av resan. Vi har aldrig för en sekund ångrat vårt beslut och var dag nyper vi oss i armen och tackar för vilket fantastiskt liv vi har och faktiskt vågar leva! |