Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 37, 17 september 2010 Hälsohoten med industrimaten ![]() Döden i grytan Mats-Eric Nilsson & Henrik Ennart Ordfront förlag Mats-Eric Nilsson har tidigare skrivit Den hemlige kocken och Äkta vara. Nu har han skrivit Döden i grytan tillsammans med Henrik Ennart. Bägge är journalister på Svenska Dagbladet. Den som inte brytt sig om ekologisk mat tidigare kommer att lägga om kosten efter att ha läst den här boken. En frälsningssoldat stäms för att ha bakat kanelkransar och sålt på en karneval utan miljömyndighetens tillstånd. En korvhandlare måste använda pulvermos i stället för att göra eget mos av potatis. En daghemsföreståndare vågar inte låta barnen delta i köket därför att EU:s hygienpaket nog inte tillåter det, i varje fall inte utan stora investeringar. Författarna vill med sin bok varna för hälsohoten med industrimaten framdrivet av orimliga hygienkrav och plädera för matnjutningen av småskaligt lagad mat. Hemma bör vi äta festmåltider på bra råvaror i stället för att använda förfuskade halvfabrikat. Boken berättar om hur patienterna på Hvidovre hospital i Köpenhamn kan knappa in önskad rätt på telefonen och få upp den inom 45 minuter. Råvarorna är dagsfärska. Valfriheten och matens kvalité gör att svinnet blir minimalt och att kostnaderna inte blir högre än från ett traditionellt sjukhuskök. Författarnas skräckexempel är Karolinska sjukhuset. I stället för att renovera köken kommer maten nu från Sodexo, som fick sin fabrik i Märsta lämpligt färdig för att kunna lämna enda anbudet. Maten kostar 65 kronor per portion och serveras i en svart plastlåda som fungerar som engångstryckkokare för mikring på avdelningen. Allt värms till 90 grader, även grönsaker och lingonsylt. För att dölja smaklösheten används stora mängder smakförstärkare. Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition, rapporterar att var fjärde patient i akutsjukvården är undernärd och en fjärdedel riskerar bli det. Var tredje svensk över 70 år är i riskzonen för undernäring. En orsak är maten de får. Brist på vitaminerna C, E, B6, niacin, B12, folsyra samt järn och zink är vanlig med dagens mat och flera gånger mer cancerskapande än strålning och giftiga kemikalier. På motsvarande sätt kommer en stor del av äldres mat från Sala och Källby utanför Lidköping, där den snabbfrusits och sedan tinas i mikrovågsugnen i bostaden. Om hemtjänsten gör det kallas det matlagningshjälp. Det som inte äts upp genast måste slängas. Vårdbiträdet Camilla Sparring startade sitt matuppror mot detta. Författarna skriver om det dåliga näringsvärdet, men vågar inte ta upp den matförstörelse mikrovågor ger. Klassiskt är experimentet med att vattna växter med kokt kylt vatten som inte ger skillnad mot med kallvatten, respektive med mikrat kylt vatten, där växten förtvinar. Livsmedelsverket skriver på sin hemsida, utan stöd, att en halv miljon svenskar matförgiftas varje år. Folkhälsoinstitutet i Nederländerna rapporterar att det där är frågan om 20 eller högst 200 fall om året, att det ska jämföras med de 13000 dödsfall i hjärtsjukdomar, cancer och diabetes som orsakas av maten, och att det är flera hundra gånger viktigare att förbättra näringsinnehållet än hygienen. Det finns bakterier som gör oss sjuka, och det finns bakterier som skyddar vår hälsa. Att vi antiseptiskt bekämpat alla bakterier har gjort att fyra av tio barn nu är allergiska mot en av 100 för ett sekel sedan. Ännu under 1980-talet var de farligaste tarmbakterierna O157:H/7 (en ny superbakterie), listeria, campylobacter och salmonella så gott som okända. De har kommit med den industriella djurhållningen. Sjukhussjuka, svininfluensa och nya aggressiva magbakterier är bara några av de hälsofaror som kan spåras tillbaka till de miljöförstörande fabriksfarmer med tiotusentals djur som med EU-stöd nu även etableras kring Östersjön. Dessa gigantiska samlingar av höns, kor och svin förser matindustrin med billiga komponenter till de standardiserade menyer som erbjuds i allt från skolor och äldreboenden till sjukhus och vanliga lunchkrogar. |