Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 26, 2 juli 2010

Vi är bankernas skuldslavar

Efter finanskrisen har en rörelse för ekonomisk reform växt sig allt starkare. Ellen Brown är en av förgrundsgestalterna i den amerikanska rörelsen och var på besök i Sverige i slutet på maj.


Ellen Brown under sitt besök i Stockholm med Niklas Högberg från nätverket Ekonomisk reform.

Mitt i rasande finanskris har det varit väldigt lite diskussion om det finansiella system som skapade krisen. En anledning är att få faktiskt vet vad som pågår bakom bankernas fasader.

Ellen Brown och Niklas Högberg tar emot på stålbåten Leo på Skeppsholmen där Ellen Brown bor under sin vistelse i Sverige. Hon är advokaten som har skrivit boken "Bankerna och skuldnätet" (The Web of Debt) som har blivit en bästsäljare i USA och har sålt bra i Sverige för att vara en bok om ekonomiska frågor.

Niklas Högberg är med i nätverket Ekonomisk reform som tillsammans med förlaget Anarchos har bjudit in Ellen Brown och dokumentärfilmaren Bill Still till Sverige. Lördagen 29 maj höll de ett heldagsseminarium i Stockholm.

- Det är klassisk folkbildning som Ellen håller på med, säger Niklas Högberg. Det behövs kunskap om hur pengar skapas och att det finns andra möjligheter.

Pengar ur tomma luften

Ellen Brown har arbetat med att samla material till boken i sex år.

- Jag misstänkte att det var något skumt men blev chockad när jag insåg hur det ligger till, säger hon.

Den släpptes i början av 2008, precis när de första tecknen på finanskrisen började visa sig i USA.

Boken handlar om den ekonomiska historien och situationen i USA, men samma principer gäller globalt. "Under de senaste 300 åren har två penningsystem kämpat om herraväldet i världen [...] Privata pengar, skapade av banker, har tävlat med offentliga pengar, skapade av staten, ända sedan guldsmederna tilläts prägla mynt i Europa på 1600-talet..." skriver Ellen Brown i förordet.

Det som hon beskriver i sin bok är hur bankerna skapar pengarna ur tomma luften när de ger lån. Detta är egentligen inte ett problem i sig, problemen uppstår när bankerna lånar ut samma pengar om och om igen, så kallad "Fractional Reserve Banking". Det innebär att de bara har täckning för en bråkdel av de pengar som är i omlopp. Den andra delen av problemet uppstår när banken tar ut ränta på lånet. Räntan ingår nämligen inte i den del av beloppet som banken har skapat utan måste betalas in av andra pengar. Det gör att mängden pengar hela tiden måste öka vilket sker genom nya skulder.

Konsekvensen är att i princip alla pengar i samhället uppkommer genom lån och att det ständigt är brist på pengar till räntan. Ellen Brown jämför med leken "Hela havet stormar" där det hela tiden är en stol för lite. Det är en del av systemet att några inte hinner med och förlorar sin egendom till bankerna.

Hon citerar mängder med auktoriteter på området som Robert H. Hemphill, Credit Manager vid Federal Reserve Bank of Atlanta som redan 1934 skrev:

"Vi är fullständigt beroende av de kommersiella bankerna. Någon måste låna varenda dollar som vi har i omlopp, kontanter eller kredit. Om bankerna skapar rikligt med syntetiska pengar är vi välmående; om inte, så svälter vi. Vi är helt och hållet utan ett fast penningsystem. När man får ett fullständigt grepp om bilden, så är den tragiska absurditeten i vår hopplösa position nästan ofattbar, men så är det."

Pyramidspel

Systemet drivs av brist och det leder till stress för både företag, människor och miljö eftersom det också ger ett ständigt ökande behov av nya resurser. Resurser som de privata bankerna och deras aktieägare suger ut ur samhället.

Den uppenbara lösningen är enligt Ellen Brown att införa ett nytt system. Hon ger flera exempel som har fungerat både historiskt och i nutid.

En lösning som Ellen Brown presenterar är enkel: Staten och samhället måste ta tillbaka rätten att göra sina egna pengar, med ränta som går tillbaka till samhället. Nu lånar staterna istället pengar av andra länder och privata banker och använder skatter för att betala räntorna.

- Det som gör att det får formen av ett pyramidspel är att räntan försvinner till privata banker istället för att vara en källa till inkomster för staten, en form av skatt. Och det skulle vara en trevligare form av skatt. Det känns bättre att betala direkt för en tjänst, som att åka med en järnväg som staten har byggt, än att betala skatt i största allmänhet. Möjligheten att ta ut ränta ger vi nu bort till bankerna, säger Ellen Brown.

En invändning brukar vara att inflationen kommer bli för stor om staten får tillverka sina egna pengar, men det är en myt, säger Ellen Brown. Varför skulle inflationen bli större för att staten gör det som de privata bankerna redan gör i dag?

- Staten kan tillverka sina egna pengar för att bygga. På ön Guernsey i Engelska kanalen har man under 200 år tryckt upp pengar för att utveckla och rusta upp samhället. Kina gör det också genom särskilda utvecklingsbanker som bara har det syftet, säger Ellen Brown.

Hon berättar att så mycket som hälften av kostnaden för ett byggprojekt kan gå till räntekostnader, det skulle man slippa.

Vänta på kollapsen

Ellen Brown kritiserar också spelet och spekulationerna på finansmarknaden. I alla andra sammanhang skulle det betraktas som olagligt.

- Det som har hänt i Grekland var en attack på euron för att hålla uppe värdet på dollarn. Man gick på den svagaste länken i kedjan. Nu måste Grekland skära i välfärden för att kunna få lån som bara är till för att betala av skulderna. Det är inte rättvist mot det grekiska folket.

- Det är dags att tänja på reglerna. Grekland får inte låna pengar av sin egen riksbank men de kan starta utvecklingsbanker som i Kina, säger hon.

I USA ökar nu statsskulden exponentiellt och håller på att kollapsa under sin egen tyngd. Enligt en studie vid USA:s finansdepartement 2001 måste den amerikanska staten år 2013 höja inkomstskatten med 65 procent bara för att kunna betala räntan på statsskulden.

Ellen Brown menar att det inte kommer behövas någon ekonomisk revolution. Det är bara att luta sig tillbaka och vänta på att systemet ska kollapsa. Men det är bra att vara förberedd med ett alternativ.

Ett viktigt sätt att få till stånd en förändring är att sprida information och Ellen Brown har hållit föreläsningar om bankerna och skuldnätet under många år. Det har lett till ett antal lagförslag i flera delstater i USA.

- Man vet aldrig vilken effekt ett möte kan ha. Gräsrötterna får gräset att röra sig och vågorna sprider sig, säger hon.

Ellen Brown hade ett fullt schema i Sverige och träffade också företrädare för alternativa ekonomiska synsätt för att utbyta idéer och erfarenheter.

Hon tycker att Sverige är intressant. Här finns stor potential med en historia av små lokala sparbanker och ett socialt tänkande.

Share