Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 39, 26 september 2008

Stoppa ratificering av Lissabonfördraget

L

issabonfördraget ger EU rätten att fatta beslut om energifrågor.

Den 20 november i år skall Riksdagen rösta om fördraget. Det krävs bara en fjärdedel av riksdagsledamöterna för att stoppa fördraget.

Så här står det i Lissabonfördraget: Medlemsstaterna ska utöva sin befogenhet i den mån som unionen inte har utövat sin befogenhet. Medlemsstaterna ska på nytt utöva sin befogenhet i den mån som unionen har beslutat att inte längre utöva sin befogenhet. Unionen och medlemsländerna skall ha delade befogenheter på ett antal uppräknade områden.

Där ingår energi!

Om du anser att Sverige kan påverka i EU så ta del av nedanstående fakta.

EU-parlamentet fattar de flesta av sina beslut med enkel majoritet, vilket motsvarar 376 röster. Det kommer att fullständigt domineras av de största medlemsländerna.

Parlamentet kommer efter valet 2009 att ha 751 medlemmar. Av dessa upptar de sex största länderna (Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Spanien och Polen) tillsammans 421 platser, de övriga 21 länderna således tillsammans 330 (varav Sverige 20).

Av de stora länderna är bara Tyskland emot kärnkraft än så länge. Det försiggår en stor lobbyverksamhet för kärnkraft i det landet också och resurserna är milt uttryckt enorma.

Euratomavtalet ingår som bilaga till Lissabonfördraget. I kapitlet om försörjning står att malmer, råmaterial och speciella klyvbara material skall säkerställas enligt principen om lika tillgång till resurserna och genom en gemensam försörjningspolitik. För detta upprättas en byrå som skall ha optionsrätt på sådant som produceras inom medlemsstaternas territorier, samt ha ensamrätt att ingå avtal om leverans inom eller utom gemenskapen. Vidare står det att medlemsstaterna skall lämna all information och garantera att byrån fritt får utöva sin verksamhet.

Låter det betryggande? Stoppa ratifieringen av Europafördraget!