Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 31, 1 augusti 2008

6 augusti 1945:

Till minne och heder för de döda

Det är 63 år sedan USA släppte atombomberna över Hiroshima och Nagasaki. Många människor arbetar för att det aldrig ska upprepas. Ebba Neander som länge varit aktiv i Svenska Läkare mot Kärnvapen är en av dem.

På morgonen 6 augusti 1945, strax efter klockan åtta, släpptes den första atombomben rakt över stadskärnan i Hiroshima.

De människor som inte dog direkt av tryckvågen eller den intensiva hettan fick allvarliga brännskador. En eldstorm uppstod efter explosionen och många som begravdes levande under raserade byggnader brändes ihjäl i de kraftiga bränderna.

De flesta som överlevde den direkta explosionen dog inom några dagar av bränn- eller strålskadorna eller inom några år på grund av strålningen de utsatts för.

De akuta effekterna av strålningen visade sig bland annat som håravfall, blödande tandkött och blod i avföringen. Efter fem månader hade de akuta effekterna avtagit men leukemi och andra cancerformer ökade.

Den enorma hettan från explosionen antände allt brännbart och inom en radie av två kilometer var ruinerna täckta av smält material. Det såg ut som att staden hade täckts av lava. Stålkonstruktioner, tegelpannor och glas smälte och deformerades. Smältpunkten för tegelpannor är 1200-1300 grader vilket visar hur extremt het elden var. Mer än 90 procent av alla byggnader i staden var så förstörda eller brända att de inte gick att reparera.

Osäker dödssiffra

Hiroshima var den största staden i regionen och hade runt 300000 invånare vid slutet av kriget. Siffran är väldigt osäker på grund av det pågående kriget. Därför varierar också siffrorna på antalet döda mellan 70000 och 140000 i Hiroshima och mellan 60000 och 80000 i Nagasaki. Antalet sårade uppgick till lika många. I Nagasaki släpptes bomben strax efter klockan 11 den 9 augusti 1945. Där var bomben kraftigare men stadens utformning gjorde att effekterna blev något mindre än i Hiroshima.

Hibakusha

Det finns fortfarande drygt 250000 överlevande från de båda städerna. De kallas hibakusha och många lider av strålningsrelaterade sjukdomar, så antalet döda efter bomberna fortsätter att stiga. Vid minnesceremonin i Hiroshima förra året var det officiella antalet offer uppe i 253008. Sedan året innan hade ytterligare 5221 namn lagts till listan. Vid en liknande ceremoni i Nagasaki förra året lades 3069 nya namn till listan med totalt 143124 dödsoffer.

Svenska ceremonier

Även i Sverige anordnas minnesceremonier och manifestationer på flera platser. I Örebro började Svenska Läkare mot Kärnvapen (SLMK) att hålla en lyktceremoni 1995, 50 år efter att bomberna föll, och ceremonin har hållits varje år sedan dess. En av initiativtagarna var Ebba Neander som då var ordförande i lokalföreningen.

- Det finns ju ingen som kan gå segrande ur ett kärnvapenkrig, säger Ebba Neander. Det är vansinnigt att bara tänka på det. Även gamla statsmän i USA som Henry Kissinger säger själva att det är så. Dessutom finns faran för terrorism. Och ju fler kärnvapen det finns desto fler vill rusta upp.

Museet i Hiroshima

Ebba Neander har varit medlem i SLMK sedan början på 80-talet.

- Jag jobbade på barnpsykiatriska kliniken i Skövde och var på den årliga riksstämman i Stockholm. Det var ett extramöte om just kärnvapen och jag såg en film som visade realiteten om bland annat Hiroshima, berättar Ebba Neander. Jag grät för mig själv och när jag kom hem gick jag med i Läkare mot Kärnvapen.

Ebba Neander har också varit i Hiroshima och på museet över bomben. Hon berättar att det var en skrämmande upplevelse.

- Till minnesdagen 2004 hade vi besök av en japansk kvinna som var ett av offren för den aktuella bomben. Hon höll ett tal och berättade om sina minnen. Hur hon blev bländad och hur allt sedan blev svart och hur alla brännskadade drog sig ner mot floden för att få lindring. Hon klarade sig med mindre skador på blodet, berättar Ebba Neander. Nu reser hon runt i världen för att berätta.

Medelåldern på de överlevande är 75 år.

- Snart finns det inga kvar som var med och som kan berätta om det, säger Ebba Neander.

Hålla vetskapen vid liv

- I början av vår verksamhet var vi ute i gymnasieskolorna och informerade. Det är viktigt att hålla vetskapen vid liv även om det är svår kunskap att förmedla, säger hon.

De arbetade också med att bearbeta regeringen och de delar av utrikesdepartementet som är med i förhandlingarna om bland annat icke-spridningsavtalet.

Ebba Neander är försiktigt hoppfull.

- Det börjar klarna, och flera viktiga röster drar åt vårt håll för att avskaffa kärnvapnen. Det finns lite hopp och lite ljus åt det hållet, säger hon.

På onsdag 6 augusti ska SLMK hålla ceremonin i Örebro tillsammans med Svenska Freds, Kristna Freds, Rädda Barnen, Frälsningsarmén och FN-förbundet.

- I skymningen sätter vi ut 300 små japanska papperslyktor på Svartån i Slottsparken. Det är väldigt vackert. Lyktorna är en sorts hederssymbol i Japan i samband med döden, berättar Ebba Neander.

Läs mer: Hiroshima Peace Memorial Museums hemsida (på engelska): www.pcf.city.hiroshima.jp/top_e.html

Där kan man se stora delar av utställningen med text och bilder i "Virtual Museum".

Svenska Läkare Mot Kärnvapen:www.slmk.org