Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 35, 29 augusti 2008

Bort från oljan ger arbete

N

u sjunker råoljepriset. Många andas ut och känner att det var inte så allvarligt, det där att oljan kommer att ta slut. Det är fel. Från att ha legat stabilt vid 20 dollar för fem år sen har oljepriset sexfaldigats. Att oljepriset för tillfället sjunker beror på den annalkande lågkonjunkturen. Sverige har redan över åtta procents arbetslöshet och 24 000 varslade om uppsägning. Men det kommer att bli mycket värre. Vi har fått två hot att ta hand om. Bara med beslutskraft kan vi klara bägge. Men det är också en möjlighet. Genom att omforma Sverige bort från oljeberoendet kan vi skapa arbeten.

Vi kan aldrig spara oss till god ekonomi. Genom att bibehålla budgetöverskotten förvärrades 30-talsdepressionens arbetslöshet. Vi kan bara arbeta oss till den. Men då måste det finnas efterfrågan på arbete, och för att skapa det måste staten kanske ge ut mer pengar än som finns. När ekonomin går igång kommer pengarna igen. Men det nytänkandet från Keynes är nu bortträngt för nyklassisk ekonomi.

Att spara 100 miljarder i budgeten varje år, försämra det sociala skyddsnätet, men göra skattesänkningar för dem som redan har det rätt bra med få otillfredsställda behov är knappast en arbetslinje. Det strider helt mot Keynes. Istället borde skatter och avgifter slopas för dem som tjänar minst. I Sverige tas skatt ut redan på en inkomst av 17 200 kronor om året, Ute i Europa är grundavdraget många gånger högre. Det var Sträng som slutade höja det med inflationen för att tvinga över människor till bättre betalda arbeten. Om inte inkomster under existensminimum beskattades skulle fler kunna försörja sig själva, bo kvar i glesbygden, det skulle startas nya företag och skapas nya arbeten. Med ökad köpkraft stiger statens inkomster.

Ekonomernas teori och politikernas ideologi klarar bara att utgå från ständig tillväxt, men det är en omöjlighet på en begränsad jord. Vi måste öka arbetsinnehållet och minska förbrukningen av energi och råvaror i vår konsumtion. Även utan det arbete oljan representerar kan vi i framtiden producera mer än vi behöver. Arbetstiden för var och en måste minskas för att ge alla försörjning.

Utan billig fossil energi kan vi inte längre bygga våra hus med betong och mineralull. Vi måste återgå till trä och isolera med naturfibrer. Att bygga trähus är dessutom billigare än betonghus. För naturfiber behövs inhemsk produktion. För att få bra virke att bygga med, och inte kvistigt och för klent, måste kalhyggesskogsbruket överges.

Med brist på energi för transporter och konstgödsel måste varje land självt klara det mesta av sin försörjning med livsmedel. Åkrarnas egen bördighet måste återställas efter konstgödselns nedbrytning, och ingen åker kan ligga obrukad. I dag är Sverige till bara en fjärdedel självförsörjande med kött. Hälften av köttet importeras, och importerat kraftfoder står för hälften av den andra produktionen. I framtiden måste vi ta till vara våra egna gräsmarker. Oss till hälsa.

Storstäderna kommer att bli en anomali, svåra att försörja. Näringskretsloppen måste slutas mellan maten vi äter och åkern den växer på för att bibehålla bördigheten. Och det kan inte göras, som Lantmännen vill, genom att gödsla åkern med giftigt rötslam. Wc-avloppet måste tas om hand för sig och användas för lokalt jordbruk. Sambandet mellan boende och mat måste återupprättas.

Befolkningen kan inte längre koncentreras utan måste spridas ut. Bara tåg är snabba nog att kunna göra det tillräckligt långt ut och göra omställningen smidig. Människor kan flytta till nya stationssamhällen i nära kontakt med omkringliggande landsbygd, och ändå för en tid ha kvar arbetet i storstaden.

Vägtrafiken kan bara bli ett komplement till eldriven spårtrafik när oljan sinar och alternativbränslena inte räcker. Att bygga nya spår kräver mycket energi och råvaror, som stiger i pris med ökad brist. Därför måste transportsystemet byggas om i tid, innan det blir mycket dyrt.

Vi har inte lång tid på oss att bygga om samhället till vad som fordras efter oljan. Det fordras stora investeringar och mycket arbete. Ett nytt skattesystem behövs. Om vi sätter igång nu och inte lägger pengar på hög kan vi avvärja den arbetslöshet och den lågkonjunktur som annars är på väg. Och vi undviker katastrofen att stå oförberedda när oljebristen verkligen sätter in.