Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 21, 23 maj 2008

Klimataktion - en spirande folkrörelse

En ny folkrörelse är född. Det är i alla fall vad grundarna till föreningen Klimataktion hoppas på och de är redan på god väg. Klimataktion lanserades 18 maj i Stockholm med ett första årsmöte och arrangörerna fick bära in extra stolar i den fullsatta lokalen.

Innan föreningen ens bildats hade den 224 medlemmar och den är den första i sitt slag i Sverige. Flera talade om ett historiskt ögonblick.

Fröet till föreningen såddes i februari av bland annat Karin Svensson Smith (mp) och Andreas Malm, journalist, författare till boken "Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent" och medlem i föreningens styrelse.

Rikard Warlenius, chefredaktör för Arbetaren, är en annan av medlemmarna i styrelsen och han berättar att man eftersträvar en bred rörelse som har utrymme för alla som stödjer frågan.

- Jag hoppas att vi ska ta till vara allt engagemang, säger han.

Klimataktion är öppen för både organisationer och enskilda och det har redan bildats flera nätverk inom föreningen, bland annat för lärare och forskare.

Lokalgrupper har också hunnit startas i 13 andra städer förutom Stockholm.

Röster från folket

Christina Ringsberg är en av de nya medlemmarna i Klimataktion som är med på mötet. Hon är sedan tidigare engagerad i föreningen Nätverket Framtidsrealisterna.

- Det krävs att alla grupper samarbetar men ändå behåller sina specifika frågor, som exempelvis fredsgrupperna. Vi måste stoppa kärnvapnen också, för vi kan inte åtgärda klimatproblemen i en värld som är så orolig. Men jag ser optimistiskt på det. På möjligheten att finna ett annat sätt att leva, säger hon.

Kristina Lindquist är journalist och aktiv i Klimax och en annan nybliven medlem i Kimataktion.

- Jag är här för att känna historiens vingslag, säger hon. Det behövs en massrörelse som när vi införde demokrati eller som arbetarrörelsen. Precis som under andra världskriget måste folk få ett krismedvetande. Jag hoppas att vi kan åstadkomma något sådant.

Mötet inleds med en paneldebatt mellan Martina Krüger från Greenpeace, Erik Pettersson från IF Metall, Göran Greider från Dalademokraten, Karin Svensson Smith (mp) och Pär Holmgren, meteorolog.

Erik Pettersson poängterar vikten av att jobba på gräsrotsnivå med klimatfrågorna.

Martina Krüger vill få ut ett budskap till alla med klimat-ångest: Det går att förändra samhället och ändå ha ett behagligt liv.

Göran Greider vill knäcka den västerländska livsstilen för att få bättre förebilder för utvecklingsländerna.

Burma och Boden

Andreas Malm håller ett brandtal inför åhörarna.

- I dag har vi bilder från Burma på näthinnan, börjar han. Barn som står och tigger mat med sina bara händer. Från Boden ser vi bilder på en livboj som istället för att stå på en strand sticker upp mitt i en sjö av vatten. Burma och Boden är framtiden om vi fortsätter med "business as usual".

Han ger exempel på den senaste forskningen. Från Danmarks meteorologiska institut kommer uppgifter om att Arktis förlorade 25 procent av sin ismassa förra sommaren. Forskarna bävar för att Arktis kan bli isfritt redan nästa sommar, något som FN:s klimatpanel IPCCC trodde kunde inträffa någon gång vid nästa sekelskifte.

Men Andreas Malm poängterar att framtiden inte är skriven i stjärnorna.

- Vi lever under den korta period när vår planets framtid står och väger, säger han.

Han betonar att inför mötet i Köpenhamn har folkrörelserna en nyckelroll och att vi måste mobilisera inför det.

Stöd i Kanada och SEKO

Andreas Malm läser också upp två stöduttalanden som har kommit från klimatrörelsen Stop Climate Chaos i Kanada och Skottland.

Även SEKO:s postsektion på Södermalm i Stockholm har skickat ett meddelande. Den tungt trafikerade Hornsgatan är deras arbetsplats, skriver de, och de vill gärna visa upp sina lungor. Men eftersom det inte går uttalar de i stället sitt stöd för Klimataktion.

Sedan är det dags för själva bildandet av föreningen. Mötet ska fastställa Klimataktions plattform och verksamhetsplan för året och en styrelse ska väljas.

- Det stora engagemanget och alla som har kommit hit, och att vi har fått in 30 motioner - redan innan föreningen fanns - bådar gott för framtiden, säger Rickard Warlenius.

Han berättar att stadgarna redan har varit ute för behandling på bland annat hemsidan och redan är väl förankrade bland medlemmarna.

- Klimataktion sätter klimatfrågorna överst så vi har försökt utesluta saker i plattformen som inte direkt har effekt på klimatet, säger han. Eftersom vi vill vara en bred rörelse har vi också undvikit krav som är partipolitiserande.