Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 26, 27 juni 2008

FRA-lag med politiska frågetecken

Frågorna är många efter riksdagens godkännande av det nya förslaget om avlyssning. Kommer mediernas arbete att störas och kommer kontrollen av avlyssningen att fungera?

FRA-förslaget fick inte så stor massmedial uppmärksamhet förrän mot slutet. Då vaknade media och bloggare. Regeringen har tvingats göra några få tillägg i det återremitterade förslaget. Dock inte tillräckligt för att stärka den personliga integriteten. Några ytterligare förändringar kan komma i en tilläggsproposition i höst.

Det kan vara svårt för en enskild person att få prövning eftersom man måste påvisa en konkret kränkning. Det är i praktiken omöjligt när övervakningen är så hemlig att man inte får veta att man är övervakad. Maktmissbruk kan drabba enskilda.

Men all övervakning är inte av ondo. Det behövs en viss övervakning i ett samhälle för att hålla kriminellt beteende i schack. Men den nya svenska storebrorslagen går längre.

Skjuter långt över målet

Svenska Journalistförbundet anser att lagen "skjuter långt över målet och utgör ett hot mot den personliga integriteten och mot pressfriheten". Journalistförbundet lyfter också upp det faktum att idag arbetar journalister globalt, och att tips, material och uppgifter korsar nationsgränser.

Mediehusen drabbas

Fredrik Nygren, webbutvecklare och mediadebattör, har på sin blogg networkers.se kartlagt mejlservrarnas placering utanför Sverige. Nästan ett 50-tal svenska mediehus berörs. Medier som därmed kan komma att granskas av FRA är Smålandsposten, Expressen, Norrländska Socialdemokraten och Sveriges Television med flera.

FRA-lagen öppnar dörren för att avlyssna trafiken till mediehusen. Därmed kan ett stort antal svenska tidningar inte heller garantera att den som tar kontakt med en tidning verkligen förblir anonym, en rättighet som skyddas av svensk grundlag.

Vem granskar övervakarna

Regeringen tvingades alltså backa på vissa punkter för att få igenom förslaget.

Datainspektionen, DI, ska fram till 2011 följa FRA:s verksamhet ur ett integritetsperspektiv. Till DI knyts även en särskild referensgrupp som utses av riksdagspartierna.

En parlamentarisk kommitté ska följa FRA:s verksamhet fram till 2011. Den ska även kunna utse ett integritetsombud.

Men Per Broström, folkrättsjurist på Försvarshögskolan, ger inte mycket för regeringens tillägg. Det personliga skyddet och rättssäkerheten är fortfarande svagt. Broström menar att det finns flera exempel där vi haft insynsråd, kontrollorgan och annat, men få exempel på att det varit verkningsfullt.

Demonstration

I bloggsfären, där man intensivt drivit frågan om FRA-lagen syns ingen avmattning. Tvärtom. Det planeras en jättedemonstration inför riksmötets öppnande den 16 september.

FRA-lagen kan bli en het valfråga. Men här finns flera politiska frågetecken. Socialdemokraterna är egentligen för en FRA-lag, om än något modifierad. Miljöpartiet är starkt emot.

Enligt Peter Eriksson och Peter Rådberg, båda mp (Expressen 18 juni), känns det nu som att mp är ganska ensamt om att företräda liberala värden som grund för demokratin.