Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 24, 13 juni 2008

Avlyssningslag skapar vånda bland kritiker

På onsdag 18 juni ska riksdagen fatta beslut om det kontroversiella förslaget om hemlig avlyssning.

Förslaget innebär att all kabeltrafik - telefon, e-post och faxmeddelanden - till och från utlandet kan avlyssnas av Försvarets radioanstalt (FRA) utan åklagarbeslut och brottsmisstanke. Det är dock inte bara de som har utländska kontakter som drabbas eftersom mycket av kommunikationen inom Sverige passerar gränsen av tekniska skäl.

På måndagen demonstrerade fem av ungdomsförbunden från riksdagspartierna (socialdemokraternas, centerns, moderata och liberala ungdomsförbundet och grön ungdom) mot förslaget på Mynttorget i Stockholm.

Oppositionen är mot

Alla oppositionspartierna ska rösta emot. Miljöpartiet skriver i en motion mot lagförslaget: "I sig självt är en generell avlyssning av svenska folkets telefon- och e-posttrafik ett sådant kliv från rättssäkerhetsprincipen om att enbart enskilda brottsmisstänkta ska kunna utsättas för integritetsinskränkningar, att det är att räkna som ett paradigmskifte i svensk rättshistoria."

Socialdemokraterna lade fram lagförslaget i en annan form när de satt i regeringsställning men röstar emot eftersom partiet nu tycker att integritetsskyddet för den enskilde inte är tillräckligt starkt i förslaget.

Intern kritik

Allianspartierna är alla för förslaget. Men det räcker att fyra av alliansens riksdagsledamöter röstar emot sin partilinje för att förslaget ska falla. Det gör att en del av alliansens ledamöter som är mot förslaget är hårt pressade.

Enligt TT har folkpartisten Birgitta Ohlsson löst sina samvetsproblem inför tisdagen genom att låta kvitta ut sig, det vill säga hon kommer att vara frånvarande.

- Jag har aldrig varit någon större vän av FRA och det är allmänt känt, och dessutom är jag uppbokad den eftermiddagen, säger hon till TT.

- Jag tycker det är ett felaktigt beslut som regeringen landat i. I folkpartiet finns det dock en stark majoritet för att stödja det här förslaget. Och det tycker jag är djupt beklagligt. Vi borde inte ha stött detta, säger Birgitta Ohlsson.

En annan som är mot förslaget är Centerpartiets Fredrik Federley. Han hade ännu inte bestämt hur han skulle rösta en vecka innan omröstningen.

På sin blogg berättar han om sin vånda på grund av trycket från två håll - från partiet att rösta ja och från medlemmar, väljare och hemmadistriktet som uppmanar honom att rösta nej.

Det politiskt oberoende nätverket Stoppa FRA-lagen uppmanar allmänheten att försöka påverka sina riksdagsledamöter att rösta nej.

Stoppa FRA-lagens hemsida: www.stoppafralagen.nu