Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 23, 5 juni 2008

Granska Vägverksbluffen

K

ritiken mot regeringens klimatpolitik blir allt starkare. Miljövänner och statliga verk säger nej till planerna på att fortsätta expansionen av motorvägs- och betongsamhället.

Till det etiskt allvarliga hör regeringens bluffande med energipriserna. Råoljepriset har den senaste tiden varit uppe kring 135 dollar per fat. Men i vårpropositionen räknar regeringen med att priset ska sjunka till 85 dollar nästa år! Vägverket bygger sina kalkyler på 76 dollar per fat år 2020.

Två sorgliga glädjekalkyler. Etiskt och sakligt sorgliga därför de ska få spårutbyggnad att framstå som mindre lönsam samtidigt som motorvägar ska komma i en bättre dager. Med ett konstruerat, lågt bensinpris vill man "bevisa" att fler kommer att åka på de nya motorvägarna. Det är ett miljöfarligt sätt att se på "lönsamhet".

Varför just år 2020 i Vägverkets kalkyler? Jo, det är då verkets och regeringens storslagna Förbifart Stockholm ska vara klar. En motorväg som verket vill börja bygga 2010 till en kostnad av 25 miljarder i gammalt penningvärde. 40-50 miljarder 2020 om kostnadsutvecklingen följer Norra länken som nu byggs i Nationalstadsparken i Stockholm.

Två statliga verk - SIKA och nu senast Naturvårdsverket - gör tummen ner för förbifarten eftersom den genom ökad trafik och ökade utsläpp strider mot miljömålen. Spåralternativ måste utredas ordentligt. Men regeringen fortsätter att slå dövörat till.

En huvudlinje tycks vara att man vill fortsätta att subventionera bilinköp. Den senaste utredningsidén är 20 000 kronor till den som köper en elbil (som ofta går på kärnkraft). Ge i stället de pengarna till den som skrotar sin bil och förbinder sig att inte köpa någon ny. Elbilarna kommer på sina egna, delvis positiva, meriter.

Regeringen vill bygga motorvägar för massor av miljarder framöver. Om det genomförs skjuter man avsiktligt klimat- och miljömålen i sank. Genom att istället använda pengarna till att satsa på spårtrafik skulle regeringen föra svensk miljöpolitik i rätt riktning.

Alliansen har chansen, men tar den förmodligen inte.

Manipulerande med drivmedelspriserna duger inte i ett samhälle där statsmakten ska vara öppen och ärlig. Det finns all anledning att instämma i kravet att Riksrevisionen ska granska regeringens och Vägverkets prisbluff.