Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 16, 18 april 2008

Forskare varnar för genetisk utarmning

Fjorton svenska forskare varnar i en artikel på DN Debatt för att framgångssagan i det svenska skogsbruket har en baksida. Mångfalden hotas och skogen blir genom den ensidiga odlingen mer känslig för störningar.

Forskarna poängterar att de svenska skogarna ur skogsbrukssynpunkt är bland de mest välskötta i världen men att stora biologiska värden nu hotas eftersom det knappt finns någon opåverkad skogsmark kvar. De tycker att minst tio procent av den produktiva skogsmarken måste skyddas och att ersättning för markägare ska tas med i statens budget.

Forskarna är oroade över att regeringens nya skogsproposition betonar ökad produktion av skogsråvara och bland annat föreslår ökad gödsling och intensivodling av främmande trädslag som ett sätt att nå målet.

Akut läge

Forskarna pekar på att "ekologisk och genetisk forskning visar att ekosystemens och populationernas förmåga att motstå förändringar har en direkt koppling till den biologiska mångfalden". I dag är det närmare 2000 skogslevande arter som är hotade.

En av forskarna är Bengt Gunnar Jonsson, professor i växtekologi på Mittuniversitetet i Sundsvall. Han är särskilt oroad över att det är för få gamla skogsområden som är helt skyddade.

- Det är viktigt att politikerna tar sitt fulla ansvar för områdesskyddet. Det är ett stort antal skogsarter som är beroende av gamla och döda träd. Det är ett akut läge och det är pinsamt att vi ska behöva argumentera för det här, säger han.

Ett annat problem som forskarna tar upp är den genetiska utarmning som blir följden av att skogen föryngras med frön och plantor från förädlade odlingar eller från andra länder.

Det är som att svära i kyrkan, säger Bengt Gunnar Jonsson. Detta är en del av skogsbrukets framgångsrecept att driva fram ett bättre plantmaterial. Problemet är att man bara fokuserat på tillväxt och man har inte haft någon kontroll på andra kvaliteer. Man har satt ut miljarder plantor utan uppföljning, säger han.

Bengt Gunnar Jonsson tar exempel som ökad känslighet hos skogen mot klimatförändringar och mot angrepp av skadeinsekter och svampar som kan bli följden.

Miljöpolitisk proposition

Jordbruksminister Eskil Erlandsson säger till TT att han tycker att forskarna skjuter över målet. Han påpekar att den skogspolitiska propositionen kompletteras med en miljöpolitisk proposition i höst. När det gäller främmande arter är han inte orolig.

- Vi ska inte rädas en utveckling. Vi har redan tagit in flera främmande arter inom både jord- och skogsbruket, säger han till TT.

På tisdagen meddelade dock regeringen i sin vårproposition att man river upp beslutet att sänka stödet till skyddsvärd skog med 50 miljoner, rapporterar Dagens Nyheter.