Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 49, 7 december 2007

Naturskyddsföreningen:

"Minska utsläppen 40 procent till 2020"

Hur mycket och på vilket sätt Sverige ska minska sina utsläpp av växthusgaser utreds just nu av Klimatberedningen. Naturskyddsföreningen varnar för "mjukstart". Det framgår av det förslag som nyligen lämnades till utredarna.

- Hanterar man klimatpolitiken rätt, går det att minska utsläppen kraftigt utan nämnvärda effekter på tillväxten och välfärden, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Omställningen blir dyrare med tiden menar man, därför förespråkas utsläppsminskningar på 40 procent till 2020.

I regeringsförklaringen 2007 fastslås att "förorenaren betalar". Utifrån detta perspektiv bör utsläppsrätter och en höjning av koldioxidskatten på fossila bränslen vara centrala verktyg i klimatpolitiken anser Naturskyddsföreningen.

Bränslesnålare bilar

I rapporten betonas att bördan måste fördelas på ett sätt så att samhällets svaga inte drabbas hårdast.

- Priserna på bensin och diesel måste höjas kraftigt. För att det inte ska ge orimliga effekter för låginkomsttagare och glesbygdsbor måste nya bilar snabbt bli mer bränslesnåla, säger Magnus Nilsson, trafikhandläggare på Naturskyddsföreningen.

Dagens nysålda bilar kommer om 10-15 år att köras av de med lägre inkomst. Om inte bränsleåtgången snabbt minskas blir tillgången till bil i långt högre grad inkomstberoende i framtiden.

Enligt Naturskyddsföreningen är incitamentet att sälja bränslesnåla bilar lågt delvis på grund av svenska regler för förmånsbilar. Företagen bör istället uppmuntras att ge sina anställda billigare kollektivtrafikresor.

Andra åtgärder för att minska utsläpp från bilar är miljöanpassad körstil, lägre hastigheter och bra hastighetsbevakning med till exempel vägkameror.

Klimatvänlig infrastruktur

I rapporten betonas det långa perspektivet vid investeringar i infrastruktur. Konkret betyder det att anslagen till väginvesteringar ska dämpas samtidigt som spårsystem byggs ut och förbättras. Fokus bör ligga på att få bort flaskhalsar i tågtrafiken så att järnvägen kan konkurrera ut väg- och flygtransporter. Naturskyddsföreningen förespråkar trängselavgifter i städer och en nedläggning av Bromma flygplats. Hamnar och kombiterminaler bör utvecklas där det är möjligt.

Rapporten berör också utsläpp från bostäder, service, jordbruk och avfallsindustri.