Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 46, 16 november 203 Naturlig mat på ett nytt sätt På Herr Spiridons Allehanda AB vid St Eriksplan i Stockholm kan man handla eller beställa mat som den är i sitt ursprungstillstånd. Maten är utan tillsatser, inte värmebehandlad, inte filtrerad och inte pastöriserad. Den är gjord av ekologiska eller biodynamiska råvaror som köpts in från Järna, Europa eller övriga världen. ![]() Pierre Spiridon, drivkraften i Spiridons Allehanda. Pierre Spiridon, drivkraften i företaget, berättar att det kanske inte alltid är det mest närproducerade som blir det mest miljövänliga. De väljer till exempel ekotomater från Italien, i stället för växthusodlade i Sverige. Här finns bara "rå-mat" som även kallas levande föda. - Vi vill att ekologisk mat ska vara lika billig som den på 7- eleven, säger Mikael Spiridon, som arbetar tillsammans med brodern Pierre. Egen fabrik Den här till synes lilla butiken har en egen fabrik på undervåningen där allt från bovetepizza till cashewnötsost tillverkas. Den påminner mig om liten affär i en fransk stad. Jag möts av ett varmt och personligt välkomnande, liksom de kunder som kommer in. Från början till slut är allting miljövänligt och genomtänkt, de har inget matavfall, eftersom de tar till vara alla delar av råvarorna. - Våran mat är "mindfoodness", man blir pigg och vaken och inte trött och tung. Eftersom maten är helt obehandlad får den ett högt näringsinnehåll, säger Pierre. Bröderna Spiridon drev tidigare restaurang Gässlingen i Stockholm tillsammans med ägarparet Grossman. Den var med i Guide Michelin, så de kan sin sak, de här herrarna. Nytt sätt Spiridons står för ett helt nytt sätt att behandla, hantera och köpa in livsmedel. Pierre menar att de vill visa att man kan driva ett företag på det här naturliga sättet utan att vara miljonär. Deras modell är totalt decentraliserad och man rättar sig hela tiden efter skördetid i Sverige, för att tillvarata säsongens råvaror. Just nu är det kål i alla former som används. Mottot är att fråga sig: Vad är bra mat? Att man blir pigg bekräftas av en kund som slinker in och köper en sallad och juice. Mår bra av maten - Jag mår bra av den här maten, det är svårt att hitta så näringsrik mat någon annanstans, säger Richard Axelson som verkar vara en stamkund här. Råvaran till Rå-mat måste tåla att inte värmebehandlas eller pastöriseras, och det gör bara biodynamiska och ekologiska produkter. "Spiridons Allehanda" stod i förra månaden som nummer ett i Nöjesguiden Stockholms lista över stadens bästa restauranger. Det går visserligen att äta här, men det känns mer som en bänk att slå sig ned på. Man har catering och säljer bland annat till Nordiska Kompaniet, Cafe Como, Cafe Mellqvist och The Diet Shop i Stockholm. Här säljs Rättvisemärkt kaffe (Löfbergs Lila) och choklad från Sydamerika. Ren äppel-, jordgubbs- eller citrusjuice med bara naturlig citron tillsatt. Mandelmjölk, hampolja, egen müsli, salt och örter finns också. Butikens adress är |