Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 45, 9 november 2007

Massövervakning som hotar demokratin

En ny utredning om lagring av telefonsamtal och e-post tar oss ett stort steg närmare ett övervakningssamhälle tycker vänsterpartiet och piratpartiet.

Från 2009 ska uppgifter om alla telefonsamtal och e-post sparas av telefonbolagen och internet-operatörerna under ett år. Det föreslår en ny statlig utredning som kom på onsdagen, enligt Sveriges Radio.

Utredaren Gudrun Antemar medger att det är känsligt och betonar att uppgifterna bara får användas när det är fråga om allvarlig brottslighet.

Utredningen föreslår att operatörerna ska bli skyldiga att lagra uppgifter om vem som har ringt vem med fast telefon eller mobil, och när. Mobiltelefoner ska också pejlas till vilken plats en person befinner sig på när samtalet inleds och avslutas.

Tystnadsplikt

E-post och sms ska också registreras liksom när när någon loggar in sig på internet. Däremot ska inte innehållet i meddelandet sparas eller vilka sidor en person går in på.

Operatörerna måste också enligt utredningen vara skyldiga att hantera informationen på ett säkert sätt. Anställda som missbrukar eller läcker uppgifter ska dömas för brott mot tystnadsplikt eller dataintrång.

Diskutera integritet

Förslagen bygger på ett EU-direktiv från 2006, men Sveriges förslag går nu längre och det är en farlig utveckling, skriver vänsterpartiet på onsdagen. EU:s förslag är att data ska lagras i sex månader.

- Om vi i Sverige går ännu längre öppnar det för ännu större integritetskränkningar och missbruk. Det handlar trots allt om att lagra uppgifter från all tele- och datatrafik, säger Alice Åström, vice ordförande i vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

Hon tycker att man ska vänta på det slutbetänkande från Integritetsskyddskommittén som kommer senare i år för att kunna avsluta diskussionen om den personliga integriteten.

Även piratpartiet reagerade på onsdagen starkt mot utredningen. De menar att den bryter mot Europakonventionen och därmed även svensk lag.

- Förslaget öppnar dammluckorna för en hiskelig övervakningsstat bortom vad någon tidigare sett, säger Rick Falkvinge, partiledare för piratpartiet. Förslaget innebär i praktiken att alla medborgare förses med en spårsändare som tillhör staten, som registrerar allas vardagsbestyr. Det gör det i praktiken olagligt att kommunicera anonymt.

Rick Falkvinge påpekar att demokrati förutsätter rätten till ett privatliv.