Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 44, 2 november 2007

Noveller i serieform etsar sig fast


Tidigt på morgonen
Henrik Bromander
Ordfront/Galago

I allmänhet är det självbiografiska serier som dominerar (inte bara det svenska) serielandskapet. Det som skiljer Henrik Bromander från de flesta andra serietecknare är att han gör noveller i serieform utan självbiografiska inslag. I och med detta följer han en nordamerikansk, mer litterär serietradition.

"Tidigt på morgonen" innehåller enligt författaren historier om ganska vanliga människor som av någon anledning har förlorat fotfästet. Det är frågan om någorlunda trovärdiga berättelser med realistiskt anslag och flera bottnar. I 10 historier av varierande längd skildras ett antal fiktiva levnadsöden, några tragiska, några komiska, en del känns rent av obehagliga.

Läsaren får bland annat möta en pojke som ska börja i särskolan, en fransk antropolog och en medelålders irakisk motståndsman. I bokens mest obehagliga historia får vi inblick i en pedofils tankevärld.

"I havets djup" handlar om en man som har förlorat sin hustru i Estonia-olyckan. Han blir fast besluten att ta upp henne på egen hand. Det går att känna den fiktive "hjältens" vrede mot ett samhälle som förbjuder honom att begrava sin älskade hustru på ett värdigt sätt. Han slutar betala skatt och försöker att säga upp sitt svenska medborgarskap. Han börjar träna och går dykarkurser, allt för att vara redo för den stora dagen då han ska göra ett försök att bärga sin hustru. Historien biter sig in i minnet på ett oroande sätt.

I "Robins bok" får vi möta en mamma vars son ska dö i cancer. Föräldrarna tar ut alla sina besparingar. De säger upp sig från sina jobb för att kunna resa och uppfylla Robins önskningar under hans sista tid i livet. De "börjar leva". Men hur definieras "att leva"? Måste allt handla om prylar och saker?

"Tidigt på morgonen" är Henrik Bromanders andra seriealbum. Hans debut i bokform, "Hur vi ser på varandra", kom 2005.

Henrik Bromander är född 1982 och uppvuxen i Växjö. Han bor numera i Göteborg och har en fil kand i filosofi. Han har tidigare medverkat i Galago, MegaPyton och Darling samt gett ut fansinen "Mediokra serier" och "Bromander" med serier och noveller. Ett fanzine är en äkta Gör-det-själv-produkt, där det handlar om att helt själv tillverka sin egen produkt. "Den fullkomliga friheten är så berusande att jag vill uppleva den känslan igen och igen", har Henrik Bromander sagt. Just för tillfället är det dock utgivning på förlag som gäller. Nästa fanzin ska ges ut när det finns tid och möjlighet.

Henrik Bromander är en av Sveriges bästa berättare inom serietecknargenren. Hans historier har en otäck förmåga att etsa sig fast i ens tankar i dagar. Jag hade dock önskat någon hoppingivande serie bland allt det nattsvarta.

Hans tecknarstil är enkel och lätt att ta till sig. Inga färger förekommer, här är det svarta ritningar på vit bakgrund som gäller, vilket passar stämningen i historierna bra.