Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 42, 19 oktober 2007

DN & Läkemedelsverket presenterar årets fejknyhet

Janne Larsson
Hägersten

I fredags presenterade Socialstyrelsen preliminära siffror över det totala antalet självmord i landet för 2005 och 2006. Självmordstalen för unga kvinnor 15-24 var de högsta sedan 1989, och har ökat med 80 procent sedan år 2000. Samtidigt har utskrivningen av antidepressiva medel för unga kvinnor ökat kraftigt, i åldersgruppen 15-19 med 95 procent sedan år 2000; för kvinnor 20-24 gäller motsvarande ökning (i absoluta tal är utskrivningen mer än dubbelt så hög för den senare åldersgruppen).

Dessa uppgifter har fått det att slå slint fullständigt för DN:s redaktion och Läkemedelsverkets Björn Beerman och Bo Bergman. DN har tidigare i ett stort antal artiklar hyllat antidepressiva medel och förminskat de allvarliga riskerna med dessa; professor Beerman är den myndighetsperson i landet som betytt mest för marknadsföringen av antidepressiva medel.

Tillsammans har de åstadkommit årets fejknyhet om antidepressiva medel och självmord (DN, Ökning av självmord bland unga kvinnor, 5 oktober, papperstidningen).

Bakgrunden till artikeln är, förutom Socialstyrelsens nya uppgifter, data från USA. Där har APA, det amerikanska psykiatrikerförbundet, gått ut i strid för att vända den nu sjunkande utskrivningen av antidepressiva medel till barn och unga. APA är för sin existens helt beroende av sponsorpengar från läkemedelsindustrin och ser med rätta den sjunkande försäljningen som ett hot mot förbundet.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA gav i oktober 2004 ut varningar om att läkemedelsbolagens kliniska prövningar visade att antidepressiva medel ökade självmordsrisken för barn och unga (upp till 18 år). Även om läkemedelsbolagen ansträngt sig för att visa motsatsen, visade de samlade prövningarna att antidepressiva medel inte hade någon positiv effekt (mer än sockerpiller) och att de gav ett antal allvarliga skadeverkningar. Det var verkligen dags att varna - uppgifterna om ökad självmordsrisk hade varit kända av läkemedelsbolagen i flera år men mörklagts. Resultatet av FDA:s analys och inledande varningar i början av 2004 blev att man till sist gav ut en black box-varning (skarpast tänkbara varningstext) om att antidepressiva medel ökade risken för självmord och självmordsförsök hos barn och unga.

APA protesterade mot varningarna. I dagarna har man återigen krävt att varningarna tas bort. Som skäl har man sagt att självmorden bland unga ökat när utskrivningen av antidepressiva medel gått ner under år 2004. Felet var bara att utskrivningen för 2004 var praktiskt taget densamma som för 2003 - den ökade till och med 8 procent under årets första 6 månader, trots de inledande varningarna från FDA. Försöken att rädda den sjunkande försäljningen genom att hitta samband som inte fanns sponsrades av bland annat Pfizer (Zoloft) som betalt 30000 dollar (225000 kr) i PR-projektet. Utskrivningen till barn i USA är (till skillnad från hur det sett ut i Sverige) på en vansinnigt hög nivå; "barnmarknaden" är alltså otroligt viktig för läkemedelsbolagen.

Men åter till DN:s och Läkemedelsverkets fejknyhet.

I Sverige har alltså utskrivningen till unga kvinnor (15-24) ökat med 95 procent sedan 2000. Självmordstalen har ökat med 80 procent under motsvarande period och nådde en högsta nivå 2006.

Men professorerna Björn Beerman och Bo Bergman från Läkemedelsverket låter som ett eko av APA, man undrar om de befinner sig i Sverige och tittar på den svenska statistiken, eller om de bara har pressmeddelanden från amerikanska psykiatrikerförbundet och läkemedelsindustrin framför ögonen.

Enligt artikeln ska ökningen av självmord bland unga kvinnor i Sverige granskas av Läkemedelsverket. Och vad vill myndigheten veta? Jo: "Myndigheten vill veta om larmen om antidepressiva medel har fått för stort genomslag."

Björn Beerman säger (om han är rätt citerad) att Läkemedelsverket nu ska titta vad ökningen i självmord i denna grupp beror på, om "det handlar om samma sak som vi bland annat ser i USA och England. Där har självmorden ökat efter larm om antidepressiva medel till unga."

Beerman säger med andra ord att Läkemedelsverket ska titta på om ökningen av självmord i Sverige beror på de varningar om antidepressiva medel som utgivits i England och USA, och som ska ha lett till minskad utskrivning av antidepressiva medel där. Han säger inte - som vore logiskt om han hade den svenska statistiken framför ögonen - att Läkemedelsverket ska granska om den våldsamma ökningen i utskrivning av antidepressiva medel till unga kvinnor hänger samman med de ökade självmordstalen eller ökningen i självskadebeteende.

Inte heller professor Bo Bergman verkar befinna sig i Sverige. Han bekymrar sig inte för att den våldsamma ökningen i utskrivning av antidepressiva medel till unga kvinnor går parallellt med ökningen i självmordstal (och självskadligt beteende) - han kommenterar inte det. Han har ögonen i AP:s pressmeddelande och säger att det är anmärkningsvärt att den minskade utskrivningen till unga i USA och ökande självmordstal där går parallellt (som om det vore så).

Herrarna Beerman och Bergman har inte tagit till sig det som världens mest respekterade medicinska tidskrift, Lancet, tog upp på ledarplats efter de upprörande avslöjandena om antidepressiva medels skadlighet från 2004: "Forskningshistorien om användning av SSRI-preparat (nya antidepressiva medel) vid depressioner hos barn är en historia om förvirring, manipulation och institutionella misslyckanden. Även om de publicerade bevisen, i bästa fall, var motstridiga så har användningen av SSRI-preparat för att behandla depressioner hos barn uppmuntrats av läkemedelsföretag och läkare jorden runt." Budskapet från europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA, som i april 2005 om antidepressiva medel sade att man "kommit fram till att de inte ska användas för barn och ungdomar" och det resultat som FDA kom fram till i slutet av 2006: Antidepressiva medel fördubblar risken för självmordsbeteende hos unga vuxna i åldern 18-24 år, har de inte heller beaktat.

Man skulle tycka att Läkemedelsverket - som ska skydda svenska patienter från skadeverkningar av mediciner - borde vara upprört över den våldsamma ökningen i utskrivningen av antidepressiva medel till unga kvinnor, med en ny topp år 2006, när samtidigt självmordstalen för 2006 var de högsta sedan 1989 (och andra rapporter visar en kraftig ökning i självskadebeteende för unga kvinnor). Man skulle tycka att detta var något att verkligen granska närmare.

Men så är det alltså inte.

För att få historien att gå ihop med APA:s pressmeddelande kör DN:s reporter tricket att höra med Apoteket hur det är med utskrivningen av antidepressiva medel till unga kvinnor för första delen av 2007, och får beskedet att den minskat något. Och Bo Bergman får förstås sedan bekymra sig för det. Han säger: "Man kan dock fundera över varför förskrivningen inte fortsätter att öka i den här gruppen, vilket den gör i andra." Och, säger han till sist: "För att kompensera för larmens effekt behöver vi kanske sprida mer information eller ta till andra åtgärder."

I den "faktaruta" som DN presenterar om antidepressiva medel sägs att de SSRI-preparat som ges till unga "normaliserar serotoninnivåerna i hjärnan. Störningar i de nivåerna anses vara en viktig orsak till depression." De flesta har sett detta PR-budskap från psykiatrin och läkemedelsindustrin. Det har varit det viktigaste försäljningsargumentet sedan nya antidepressiva medel lanserades i början av 1990-talet. Det finns inga som helst vetenskapliga bevis för påståendet - bara försäljningsmässiga skäl. Den kände brittiske psykiatrikern David Healy har förpassat påståendet till den plats där det hör hemma, på historiens soptipp: "Serotoninteorin om depression är jämförbar med masturbationsteorin om vansinne."

Det finns många kandidater, men den här artikeln måste ta priset i kategorin Årets fejknyhet om antidepressiva medel och självmord: Det var inte antidepressiva medel som var skadliga, det var varningarna om dessa som orsakar skada.