Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 41, 12 oktober 2007

"Overshoot Day" 6 oktober:

Tre månader över jordens tillgångar

6 oktober inträffade i år den tidpunkt då vi konsumerar mer än jorden kan producera. En dag som kommer tidigare för varje år.

Overshoot Day är den dagen på året då vi börjar leva över våra tillgångar på jorden. Då överskrider vi årets produktion av ekologiska resurser och tjänster.

I år inträffade det den 6 oktober och det blir allt tidigare. År 2000 inträffade det i november och vi måste gå tillbaka till 1987 för att hitta den tidpunkt då vår konsumtion fortfarande gick jämt upp med jordens produktion. Det skriver Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande.

Om alla skulle leva som vi i Sverige skulle det redan i dag behövas 3,4 jordklot.

Ett sätt att mäta konsumtionen är med hjälp av ekologiska fotavtryck. Om alla använde lika mycket i en uthållig konsumtion skulle fotavtrycket bli 1,8 hektar per person. I dag är genomsnittet i stället 2,2 hektar. Men konsumtionen är inte jämnt fördelad i världen. I WWF:s rapport från 2006 "Living Planet Report" framkommer att svenskarna har ett ekologiskt fotavtryck på 6,1 hektar och det lägger oss på en åttondeplats av världens mest resurskrävande länder.

WWF arbetar nu med urbana boendeprojekt för att skapa högsta livskvalité på fotavtryck mindre än 1,8 hektar.

Senaste framgången i detta projekt är beslutet att bygga en helt soldriven stad i Förenade Arabemiraten, som efter USA är det land med det största fotavtrycket per person i världen.

Ekologiska fotavtryck:

Ekologiskt fotavtryck är ett sätt att beräkna hur mycket av jordens biologiska produktiva yta som går åt till vår konsumtion - allt från det vi äter till avfallet vi lämnar efter oss. En persons sammanlagda fotavtryck består av en massa små ytor runt om på jorden som går åt för att klara vår livsstil. (Källa:WWF)