Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 39, 28 augusti 2007

Kiskamavaara:

Avverkning av skyddsvärd skog avbryts

I Sverige finns 1600 arter som missgynnas eller hotas av skogsbruket, men skyddsvärda områden fortsätter att avverkas. Naturskyddsföreningen uppmärksammar ett fall där den biologiska mångfalden blev en resursfråga och ansvaret föll mellan stolarna.

Ett urskogsliknande område började avverkas vid Kiskamavaara, tre mil öster om Kiruna, i förra veckan. Detta trots att området visat sig vara mycket skyddsvärt. Det gick Naturskyddsföreningen ut med i tisdags i ett pressmeddelande.

Gammal tall
Inventerarna från Naturskyddsföreningen räknade till mer än 320 årsringar på den gamla tallen.
(Foto: Urpo Taskinen)

Naturskyddsföreningen gjorde en inventering av området i augusti när det blev känt att det skulle avverkas och fann en rad hotade och sårbara arter. Inventerarna valde att inrikta sig på arter som är rödlistade. Vilket innebär att de finns upptagna i Artdatabankens redovisning av arters relativa risk att dö ut i Sverige.

Fokus lades också på lavar och vedlevande svampar eftersom de är beroende av gammelskogskvalitéer som gamla träd och död ved. Finns de i skogen visar det att skogen är ganska opåverkad av det moderna skogsbruket och därför intressant ur bevarandesynpunkt.

Bland annat hittades den akut utrotningshotade svampen Kritporing och den starkt hotade Urskogsporing. Kritporingen är beroende av flera hundra år gamla döda tallar för sin överlevnad.

Även många arter som klassas som sårbara och missgynnade hittades som Tallstocksticka och Knottrig blåslav och totalt gjorde Naturskyddsföreningen 101 fynd av 15 rödlistade arter under det korta besöket.

Regeringen smiter

När inventerarna återvände drygt en månad senare hade delar av skogen redan avverkats och bland trädtravarna fanns träd som var över 300 år gamla.

? I de flesta andra europeiska länder hade det varit självklart att skydda en sådan skog som den i Kiskamavaara som reservat, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, i pressmeddelandet.

I Sverige är endast en dryg procent av den produktiva skogsmarken formellt skyddad förutom det som är skyddat av den fjällnära skogen.

I många andra länder är det en betydligt större andel. Samtidigt är över 1600 arter i Sverige hotade och missgynnade på grund av skogsbruket.

? Regeringen smiter från sitt ansvar för den biologiska mångfalden när anslagen för reservatsbildning dras ned. Gammelskogar, som den i Kiskamavaara, måste skyddas från avverkning för att artutrotningstakten ska kunna bromsas, säger Mikael Karlsson.

Virket i Kiskamavaara som ratas av skogsindustrin, som exempelvis de rötade flerhundraåriga tallarna i virkeshögarna, flisas ned och eldas bland annat i Kirunas värmeverk skriver Naturskyddsföreningen.

? Det är ett skrikande behov av virke nu, både till biobränsle och byggande. Det blir en konflikt mellan viljan att skydda skogen och de ekonomiska önskemålen, säger Virpi Törlind, ordförande i Naturskyddsföreningen i Norrbotten.

Sveaskog avbryter

Virket i Kiskamavaara har köpts och avverkats av Sveaskog som ägs av svenska staten. När Naturskyddsföreningen uppmärksammade situationen på tisdagen gick Sveaskog snabbt ut med ett meddelande om att de stoppar avverkningen.

De skriver att de i juli tecknade ett avtal med markägaren Jukkasjärvi Skogsallmänning som ansökt om avverkningen från Skogsstyrelsen.

Sveaskog ska nu ?undersöka hur avverkningen är planerad i relation till Sveaskogs riktlinjer för naturhänsyn?. Bolaget skriver också att de sedan en tid även arbetar med att säkerställa naturhänsynen vid virkesköp så att de inte ska köpa virke från urskogsartade naturskogar.

? Det var jättebra att de tog det beslutet, säger Virpi Törlind. Den här avverkningen kom väldigt snabbt inpå och vi misstänkte att ingen hade tänkt på vilket naturvärde det faktiskt är i området. Det är ju markägarens ansvar men det är inte alltid som de har kunskapen att inventera.

Hon tror att ungefär halva skogen ändå har räddats och hoppas att den kommer att få stå kvar.

? Det är ont om resurser överallt och varken Länsstyrelsen eller Skogsstyrelsen har möjlighet att inventera överallt. Det är svårt att peka ut någon enskild som är ansvarig för att sådana här avverkningar får ske, säger Virpi Törlind.

Miljömagasinet har försökt nå styrelsen i Jukkasjärvi skogsallmänning för en kommentar om vad som ska hända med skogen men de uppges vara på semester till oktober.