Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 35, 31 augusti 2007 Provsmakning på Sverige En resa genom det genuina mathantverket Runt 250 mathantverkare dukade nyligen upp vid vattnet i södra Stockholm. Smaklustmässan visade med stolthet landets egna närproducenter av hand och hemgjord nyskapande mat. ![]() Carole Larsson från Gamleby träffade nya agenter för sin ostkaka på Smaklust. ![]() Biodlare Nils-Gunnar Nilsson med KRAV-honung från Blekinge. Det var mycket gratis provsmakning på Nordens största mat och upplevelsemässa "Smaklust", i Tantolunden och Street i Stockholm nu i helgen. Arrangören Eldrimner (nationellt centrum för småskaligt mathantverk) hade samlat en stor del av det småskaliga mathantverket för att upplevas av många besökare. Annorlunda delikatesser som hjortronvin, kalkonleverpastej och lingonketchup erbjöds. Även traditionella produkter som lufttorkat renkött, kalvdans och kaffeost dukades upp. - Smaklust är en kraftfull manifestation för såväl mathantverket som för Sveriges regioner och de enskilda företagarna, säger Bodil Cornell, verksamhetsledare för Eldrimner i programbladet för Smaklust. Syftet att visa kvalitet Eldrimners syfte med mässan är att visa för allmänheten att dessa produkter tillverkas här hemma hos oss och att de verkligen utmärker sig för sin ypperliga smak och höga kvalitet. Matfestivalen var uppbyggd som ett matSverige i miniatyr. Det gick att vandra från region till region och smaka, känna och uppleva. Besökarna kunde se hur man bakar på stenhäll, kokar marmelad eller ystar i koppargryta. Kontakter knyts Carole Larssons ostkaka sålde som smör. Hon tillverkar den helt själv i ett skolkök i Småland. Mjölken kommer från korna på den egna gården. Många har frågat på mässan var de kan köpa hennes ostkaka, och någon har velat sälja den i sin affär i Stockholm. Även en större agent ville köpa större partier. |