Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 35, 31 augusti 2007

Det finns alternativ till djurförsök

I Sverige används mer än en halv miljon djur i djurförsök varje år. Men det finns alternativ som i en del fall till och med är mer effektiva. Det behövs mer forskning på alternativ och större intresse från industrin som i dag använder djurtester.

I Sverige används mer än en halv miljon djur i djurförsök varje år.

Djurförsök används inte bara inom forskning utan även vid tester av olika produkter, så som smink och djurfoder.

I dag finns det bra och i vissa fall effektivare metoder att bedriva forskning på. Metoder där djur inte utnyttjas.

Trots att forskare börjat använda sig av dessa alternativa metoder i viss utsträckning, är det inte tillräckligt. Forskning utan djurförsök skulle kunna användas i betydlig större utsträckning och inom fler områden.

De alternativa metoder till djurförsök som används idag är bland annat cellkulturer i provrör, datorer och frivilliga mänskliga försökspersoner (endast försök som bedöms vara ofarliga).

Ett område där det återstår mycket att göra är inom toxikologin (läran om ämnens skadeverkan). Här utnyttjas osövda djur i plågsamma djurförsök i syfte att undersöka hur skadliga olika läkemedel och kemikalier är.

Bättre än djurförsök

I det internationella projektet MEIC har olika in vitro-metoder, (provrörsmetoder med bland annat odlade celler), utvärderats avseende giftiga ämnens påverkan på människor. Resultatet av forskningen visade att provrörstester på celler förutsäger giftighet bättre än traditionella djurförsök.

Om de här studieresultaten får internationellt erkännande och om celltester i framtiden kan komma att ersätta djurförsök, kan hundratusentals djur slippa delta i djurförsök i framtiden.

En organisation som arbetar för att ersätta djurförsök med bättre, djurfria metoder är Stiftelsen Forskning utan djurförsök. De delar ut 1,5 miljoner kronor varje år till forskning och olika projekt som utvecklar och använder alternativa metoder till djurförsök. Stiftelsen Forskning utan djurförsök delar även ut ett pris, Nordiska forskningspriset för alternativ till djurförsök, till forskare som gjort insatser för att minska antalet djurförsök.

Det finns även organisationer som arbetar för att hitta alternativa metoder för att ersätta djurförsök inom olika utbildningar. InterNICHE är en sådan organisation, som bland annat gjort en bok och en videofilm om alternativa metoder i utbildningssammanhang.

För mer information, se Stiftelsen Forskning utan djurförsöks hemsida: www.stifud.se