Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 35, 31 augusti 2007 Mat i morgon? S
å skrivs det äntligen om att producentpriset på mjölk ska höjas eller har gått upp med 15 - 20 öre per liter. Men varför har det varit så tyst om att mjölkpriset har legat still det senaste decenniet medan under tiden mjölkproducentens insatsprodukter stigit med omkring 50 procent? Och nu tror man att kraftfoderpriserna inom EU skall gå upp med 40 - 50 procent. För någon månad sedan fick jag reda på att produktionskostnaden för mjölk inom EU var 3:70 per liter medan producentpriset i Sverige var omkring 2:50. Varför bryr sig våra regeringar inte om ifall vi har någon egen livsmedelsproduktion i framtiden? Med till exempel fågelinfluensa, grispest, galna kosjukan med flera, samt att vi de senaste 35 åren har fått 39 nya sjukdomar borde vi ju agera så att vi blir självförsörjande vad gäller livsmedel! Detta också emedan kvaliteten på livsmedel har starkt försämrats de senaste decennierna. Grönsaker och mjöl kommer från utarmade jordar och har lägre halter av mineraler och näringsämnen. Samma förhållande med det kött och fläsk vi konsumerar. Vidare anser jag att dagens kött, fläsk, kyckling och mjölkproduktion är djurplågeri. Se till exempel att i en ladugård med 40 kor eller fler är som regel korna smutsiga. Deras bakdelar täckta med den egna avföringen. Inseminering betyder att en ko får aldrig uppleva en parning. Istället för en naturlig parning eller en inseminering krävs nu 2 - 5 insemineringar för att en ko skall bli dräktig. Fråga är hur länge det dröjer innan kon inte brunstar och/eller är steril. Dagens ko är maximalt driven med individuell automatisk utfodring samt minimalt med rörelse och motion. Därför är också medellivslängden på dagens mjölkkor 5 - 6 år att jämföra med för 50 år sedan när den var minst det dubbla. Vidare har mjölkbonden Sveriges farligaste yrke och olycksrisken ökar med antalet djur. Lösningen; Återgång till det småskaliga jordbruk; ekologisk livsmedelsproduktion, vi hade för 75 år sedan. En man/kvinna, mjölkproducent får ha högst 10 - 15 kor. Grisuppfödaren 100 - 200 djur och höns - kycklingar max 500. För detta krävs direkt en dubbling av producentpriserna. Inse det horribla i att en läskedryck, som framställs i ett stort kar kostar 7:50 - 20:- per liter och en liter standard mjölk 7:50 i butiken! Den senare framställs i ett levande djur, som levererar 10 - 20 liter per dygn och som kräver: en ladugård, mat, vatten, vård, jord att odla eller beta samt många dyrbara maskiner som till exempel traktorer, skördetröska, slaghack och rundbalspress/ inplastare. Sistnämnda i kombination kostar en halv miljon och plastsäcken 26:-. Vidare ska mjölken insamlas, transporteras till ett mejeri för förädling och distribution! Konklusion; här krävs mycket radikala förändringar om vi ska hålla oss friska och skydda oss för epidemier, pandemier! |