Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 33, 17 augusti 2007

Vindens kraft ökar stadigt

Vindkraften har kommit för att stanna och antal projekt bara ökar. Hans Sternlycke har studerat Naturvårdsverkets klimatnyheter med avseende på nya vindkraftsprojekt i Sverige.

Veckans lokala klimatnyheter som ges ut av Naturvårdsverket växer i omfång, 297 länkar till artiklar om olika miljöområden, varav 89 om vindkraft. Internationellt växer vindkraften med 20 procent om året. I Sverige ska den fyrdubblas på fyra år, till 4 TWh, enligt Svensk Vindkraft. Det allra mesta byggs norr om Dalälven. Dagens verk är 40 gånger effektivare än de som byggdes på 1980-talet.

Många projekt i Norrland

De planerade vindkraftparkerna runt Piteå utgör en investering på 45-50 miljarder kronor. Om det blir minst 400 i antal kan det ge förutsättning för lokal tillverkning av vingar och torn och många arbetstillfällen.

I Markbygden (byarna Långträsk, Koler, Storsund, Gråträsk och Klubbfors) ser man därför fram mot Svevinds vilja att bygga 500 verk med stor förväntan. Invånarantalet har sjunkit från 4000 till mindre än 400.

Ute i havet vill WPD Scandinavia bygga 132 snurror. På Blaikfjället i Skellefteå vill Skellefteå kraft bygga 100 verk. De planerade inlandsgruvorna vill bygga vindkraft för sin energiförsörjning. Piteå förväntar sig att bli ett energicentrum. Man talar om en 70 mil lång kraftkabel på havsbotten från Luleå till Gävle.

På Finngrundet utanför Gävle har WPD Scandinavia nu fått regeringens tillstånd till undersökning för att 2010 börja bygga världens största vindkraftpark, 210 stycken 166 meter höga verk på 3,9 TWh.

Sveriges största

Sveriges hittills största verk på fastlandet, som byggs nu i Lyngby utanför Kristianstad, har ett 95 meter högt torn och 45 meters rotorblad. Vattenfall kan nu börja bygga Sveriges hittills största vindkraftpark på Lillgrund utanför Malmö sedan överklagandena mot deras begäran att öka höjden med tio meter avslagits i alla instanser.

Två pensionerade bröder har byggt ett 70 meter högt verk på Hultahöjden utanför Medevi för elva miljoner kronor. Öckerö vill bygga så många vindkraftverk på öarna att man blir självförsörjande på elenergi.

Gävle vill bygga ett litet verk på taket till Polhemsskolan. Något sådant finns inte i Sverige än. I september invigs Morphics pilotkraftverk, kombinerat med bränslecellsteknik, i Karlskoga. Man hoppas kunna fördubbla antalet anställda. Eric Stiig i Umeå har utvecklat ett vindkraftverk som ett rör utan rotorer. Han lovar att det ska bli billigare, tystare, effektivare och driftsäkrare. Göran Nilsson i Sandarne anser sig ha uppfunnit ett verk som är revolutionerande.

Lite forskat om inverkan

Allt är dock inte ljust. Leveranstiden har stigit till två år. Det är dålig konkurrens bland byggarna. Priset har stigit med 10-20 procent för vindkraftsbyggen till lands och med 50-70 procent till havs. Vindkraftsexploatörerna tycker att man blivit tilldelade för dåliga vindkraftslägen i Uppsala län. Efter sju års kamp och alla tillstånd till slut klara avblåser Vindkompaniet vindkraftsparken i Näs på Gotland för att vinsten blivit tveksam.

Vad gäller vindkraftens inverkan finns mycket litet forskat. Naturvårdsverket vill ha kartlagt fladdermössens flygvägar. Fiskeriverkets rapport om vindkraft och fiske tolkades olika av tidningarna. När verken byggs blir det störningar, men efteråt rapporteras inga problem. Man kan dock inte tråla i en vindkraftspark.

Vad gäller renen och vindkraft är också åsikterna motstridiga. Enligt en norsk undersökning påverkas inte renarna. Samma resultat har Handölsdalens sameby fått i Rodovålen. Renarna undviker dock vägar och kraftledningar, som därför bör grävas ner.