Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 31, 3 augusti 2007

Hungerstrejk mot tvångsutvisning

Som en protest mot Migrationsverkets beslut att tvångsutvisa afghaner som nekats uppehållstillstånd hungerstrejkar drygt 15 afghanska flyktingar just nu på Sergels torg i Stockholm.

Hungerstrejken som har pågått sedan den 4 augusti inleddes en vecka tidigare då över hundra afghanska flyktingar deltog i en protestmarsch mellan Migrationsverket i Norrköping och riksdagen i Stockholm.

Både under tisdagskvällen och onsdagen har flera av de hungerstrejkande Afghanska flyktingarna förts till sjukhus på grund av vätske- och näringsbrist. Vissa deltagare har under natten till onsdagen varit medvetslösa, men har efter uppvaknandet återvänt till Sergels torg för att kunna fullfölja hungerstrejken som beräknas fortsätta till och med den 12 augusti.

Mot en säker död

Det är uppskattningsvis mellan 600 och 1500 afghanska flyktingar som riskerar att drabbas av Migrationsverkets beslut om utvisning.

Bland de drabbade finns personer som bott i Sverige i flera år och som redan byggt upp en ny vardag och ett nytt liv här. Om dessa människor tvingas tillbaka till Afghanistan riskerar de att dödas, uppger en av demonstranterna till TV 4 nyheterna under tisdagen.

De drygt 15 afghanska flyktingar som under onsdagen fortsatte hungerstrejken på Sergels torg i Stockholm har inte några planer på att ge upp kampen om att få stanna i Sverige.

- Vi tänker fortsätta tills Migrationsverket ändrar sitt beslut och låter oss stanna, säger en av strejkdeltagarna.

strejk
De afghanska flyktingar som hungerstrejkar vid Sergels torg ligger utmattade på marken.

De som deltar i hungerstrejken varken äter eller dricker, vilket i sommarvärmen är mycket farligt. Men döden hindrar dem inte från att nå sitt mål.

- Utvisad går man mot en säker död, så vi står inför ett val. Att dö här med mindre smärta eller där med större smärta. Här kan vår aktion leda till ökat medvetande om allas krig mot alla i Afghanistan. Här kan vår död rädda andra. Men i Afghanistan är ett människoliv inte längre värt något, säger en av strejkdeltagarna.

Bra lagar

Migrationsverket säger sig förstå de utsatta flyktingarna, men säger samtidigt att demonstrationerna inte kommer att påverka de enskilda ärendena.

- Man kan alltid begära omprövning av ett beslut, men det är högst osannolikt att demonstrationer eller hungerstrejker påverkar, säger Inger Lagerström, informatör på Migrationsverket.

Inger Lagerström poängterar också att hon tycker Sverige har en bra flyktingpolitik.

- Vi har en bra och fungerande lag och vi på Migrationsverket fattar oftast mycket bra beslut, säger Inger Lagerström.

Protestmarsch

De över hundra personer som deltog i den 15 mil långa protestmarschen mellan Norrköping och Stockholm mellan den 27 juli och 1 augusti skapade stor uppmärksamhet.

Vissa av demonstranterna var dock tvungna att avbryta marschen av hälsoskäl och en demonstrant svimmade av utmattning. Det uppger SvD den 30 juli.

Under protestmarschens gång gjordes ett par stopp, bland annat i Södertälje där det hölls en demonstration på Stortorget.

strejk
De hunugerstrejkande varken äter eller dricker, i protest mot Migrationsverkets utvisningsbeslut.

Michael Mathisen säger till SvD den 30 juli att allt gick lugnt till i Södertälje men att demonstranterna inte hade tillstånd för manifestationen.

Rekord i absurditet

Det är Afghanska föreningen som i grunden ligger bakom de arrangerade demonstrationerna. Föreningen uppmanar enskilda och organisationer att ansluta sig till följande protestuttalande:

"Afghanistan har under tyngden av USA-alliansens krigföring i delar av Afghanistan förvandlats till en allt oroligare krigshärd. Många människor har, inte minst de senaste åren, tvingats fly landet på grund av den väpnade konflikten och en del har sökt sig till Sverige. Flyktingar som repatrierats från grannländerna med löften och våld lever i många fall i stor nöd.

Situationen har tillspetsats av den överenskommelse som nyligen träffats mellan Sverige, Afghanistan och UNHCR om att i yttersta fall återsända flyktingar med våld till Afghanistan. Migrationsverket har samtidigt i ett vägledande beslut sagt att "säkerhetsläget har försämrats det senaste året" i Afghanistan och att "någon förbättring av säkerhetsläget på kort eller medellång sikt är emellertid inte att vänta". Ändå beslutar man att flyktingar från Afghanistan nu skall sändas tillbaka vilket måste vara rekord i absurditet.

Det är inte bara ett brott mot rätten till internationellt skydd, det är också fullständigt ologiskt. Vi kräver att ingen skall sändas tillbaka till Afghanistan som förhållandena är idag. Det enda rimliga är att ge flyktingar från Afghanistan permanenta tillstånd att stanna i Sverige så att de kan börja bygga en framtid här."