Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 31, 3 augusti 2007

I en värld av våld och vapen

Fredlig konflikthantering

Verktyg för fred - exempel från Liberia och Sri Lanka
Sofia Wennerstrand och
Malin Söderlund
Atlas Bokförlag

"I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut.

Jag drömde det var fred på jord och alla krig var slut." (Cornelis Vreesvijk)

De äldre av oss minns den här sången från Vietnam-tiden på 60- och 70-talen. Det är en sång som fortfarande ständigt är aktuell.

Hur många krig pågår? Hur många människor har blivit dödade i folkmord? Hjälp- och biståndsarbetare i krigsområden blir allt oftare utsatta för våld, och många blir dödade.

I boken "Verktyg för fred" beskriver Sofia Wennerstrand och Malin Söderlund fredlig konflikthantering. Boken innehåller cirka 130 textsidor och en lång litteraturlista. Det finns i texten också många faktarutor, bland annat FN-stadgan, FN:s fredsbevarande operationer i ständig utveckling och barnsoldater - ett nygammalt fenomen.

Vilka är då orsakerna till väpnade konflikter? Viktiga orsaker kan vara instabila samhällen där människors grundläggande behov och rättigheter inskränks. Andra orsaker kan vara strider om makt och inflytande.

Sverige har ju länge varit förskonat från krigsliknande konflikter. Men överheten satte in militär mot de strejkande i Sundsvall 1879 och tvingade de fattiga och hungrande arbetarna tillbaka till sågverken. Och många minns ännu Ådalen 1931, då folk i och utanför demonstrationståget blev dödade av militärens kulor. "Brottet var hunger."

Väldigt många andra länder har våldsamma etniska eller andra konflikter, som bland andra FN försöker lösa. För närvarande tjänstgör över 80000 militärer och poliser och cirka 15000 civila i fredsbevarande operationer runt om i världen. En del framgångar nås. Men det finns förstås krafter som motarbetar fredsarbetet. Till exempel finns det uppskattningsvis 639 miljoner så kallade lätta vapen - pistoler med mera - i världen. De kan hanteras även av barn. Årligen dödas en halv miljon människor av lätta vapen. Svenska Freds, Amnesty International och många andra organisationer driver en kampanj för att få ett globalt bindande avtal om vapenhandel. Sorgligt nog förekommer svensk export av lätta vapen.

Rekrytering av barnsoldater, det vill säga soldater under 18 år - många är 14 år eller yngre - är förbjuden enligt ett tilläggsprotokoll till FN:s konvention om barns rättigheter. Ändå är det för närvarande cirka 250000 barnsoldater med i många väpnade konflikter.

I boken beskrivs mera ingående konflikterna i Liberia och Sri Lanka. Liberia upplevde ett långt krig 1989-2003. Där pågår nu avväpning och återintegrering till samhället av före detta soldater.

I Sri Lanka har konflikten mellan regeringen och de så kallade tamilska tigrarna (en gerillagrupp) pågått i över 20 år, eftersom olika etniska grupper har haft olika stort inflytande över resurser. Efter att bland annat Norge har medlat tycks det finnas vissa förutsättningar för en lösning av konflikten.

Antalet väpnade konflikter i världen har enligt Human Security Report 2005 sjunkit med 40 procent sedan det kalla krigets slut. Det låter ju bra. Men under de senaste 50 åren har mer än 50 miljoner människor dött i väpnade konflikter.

Och enligt den här boken, som varmt rekommenderas, ser det ut som om ytterligare miljoner skulle dö på samma sätt. Det dröjer nog länge, innan "det är fred på jord och alla krig är slut."