Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 23, 8 juni 2007

Ny bok skapar debatt:

Förkortad arbetstid - bra för miljön?

Med anledning av samhällsforskare Christer Sannes nya bok "Keynes barnbarn" arrangerade "Den gröna idéverkstaden - COGITO" ett seminarium på ABF (arbetarnas bildningsförbund) i Stockholm nyligen.

Yvonne Ruwaida, (oppositionsborgarråd Stockholms stad), Anders Wijkman (EU-parlamentariker) och Krister Nilsson (före detta statssekreterare) var inbjudna till seminariet som hade namnet "Kan kortare arbetstid lösa miljökrisen?" Det diskuterades hållbar utveckling, miljöfrågan, arbetstidsförkortning och livskvalitet.

Ökad konsumtion

Boken "Keynes barnbarn" skildrar samhällsutvecklingen och vad den betytt för levnadsförhållanden och miljö. Den tar upp frågan om våra behov och drivkrafterna bakom konsumtion, både hos konsumenterna och i samhällssystemet. J M Keynes var 1900-talets mest kände ekonom. Han tog fasta på att vi blir allt mer effektiva, samtidigt som vi konsumerar mer och mer (Miljömagasinet skrev nyligen om "rekyleffekten - och att vi jagar vår egen svans", en avhandling av Christer Sanne. Om bilen drar mindre bensin, så tenderar vi att köra längre till exempel.).

Keynes spådde på 1930-talet att hans barnbarn skulle kunna tillgodose sina behov med bara några timmars arbete om dagen. Men i dag arbetar vi minst åtta timmar om dagen och överflödet tycks inte göra oss lyckligare. Konsumerandet slår i det ekologiska taket med stora utsläpp av växthusgaser som följd. Produktionen har tredubblats under de senaste femtio åren. Trots detta trodde inte Anders Wijkman att arbetstidsförkortning vore en bra ända att börja i. Men han betonade att vi måste sluta tänka i tillväxttermer om jorden skall ha en chans.

CO2 per arbetstimme

Christer Sanne visade statistik på hur mycket koldioxid som avges varje arbetstimme, och påvisade att all ekonomisk tillväxt tär på jordens resurser.

Yvonne Ruwaida beklagade samtidigt att attityden inom regering och politik handlar om hur vi ska öka antalet arbetade timmar.

- Många lyckade försök med arbetstidsförkortning har lagts ned och debatten är död, sade Ruwaida.

Trängselskattens effekt var enligt Ruwaida att antalet resor minskade totalt (alla övergick inte till kollektivresande), vilket visar att en del människor faktiskt bytte livsstil. Hon ansåg därför att politiska beslut kan påverka vår livskvalitet.

Dubbla budskap

Christer Sanne talade också om att det inte räcker att bara sopsortera eller pumpa bildäcken ofta för att skona miljön, vi behöver se över vår livsstil. Han anser att staten ger dubbla budskap när den uppmanar oss att tänka på miljön, och samtidigt öka tillväxten och konsumera mer. I boken visar han hur vi i Sverige kan producera det vi behöver effektivare, med en allt mindre arbetsinsats. Det verkliga hotet mot vår framtid är inte arbetslöshet utan förstörd miljö och uttömda naturresurser.

"Vi kan fortsätta att leva bra med god välfärd samtidigt som vi minskar miljöbelastningen. Om vi tar till oss det Keynes sade, och växlar in effektiviteten i mer fritid, så skulle vi utnyttja naturresurserna mindre och fler människor skulle få arbete. Detta innebär visserligen en stor omställning i samhället med många påfrestningar och olika problem att lösa, men det är kanske våra barnbarns och jordens enda hopp", säger Christer Sanne i ett pressmeddelande.

Kritisera tillväxt

- Det är som att svära i kyrkan att kritisera tillväxt i borgerliga sammanhang, sade också Anders Wijkman.

Frågan som väcktes i denna diskussion är väl vad vi ska ersätta vårt konsumerande med för att vara lyckliga. Kanske kommer mänsklig kontakt och relationer att åter bli en viktig del av våra liv? Enligt Christer Sannes rapport var 57 procent av befolkningen positiva till att gå ned i arbetstid. Men så länge politikerna inte tar tag i frågan kommer inget att hända.