Arkiv 2006


Kuba - med Nordiska Brigaden

"Lär känna Kuba med Nordiska Brigaden". Så här lockar svensk-kubanska föreningen arbetsvilliga och nyfikna Kubaresenärer. I tre veckor ges tillfälle att arbeta tillsammans med kubanska arbetare och studenter, och med Kubavänner från de övriga nordiska länderna. Gunaino Enqvist med familj, Bengt och två vuxna söner reste till Kuba med brigaden i vintras, 19 december 2005 - 7 januari 2006. Här följer utdrag ur hennes dagbok.
Läs artikeln

Mellan två verkligheter

"Bordet i matsalen är dukat med det finaste porslinet. Olika slags mjölkprodukter står färdiga för servering och på en central plats tronar de ännu icke tända sabbatsljusen. Jag är på besök hos min faster och farbror utanför Tel Aviv i Israel. Jag är på besök i en annan verklighet, som också är min. Påminnelsen om att så är fallet gör landningen hård och fallskärmen svår att utlösa. Till vardags arbetar jag i den andra verkligheten, som ekumenisk följeslagare i Betlehem på den ockuperade Västbanken."
Läs krönikan

Forsmark skapar reaktioner i Europa

Incidenten i kärnkraftverket Forsmark som var sju minuter från en svår olycka av typ Tjernobyl tonas ner i Sverige, "en olycklig händelse", säger SKI:s talesman Anders Jörle. I både Tyskland och Finland har den däremot väckt kraftiga reaktioner.
Läs artikeln

Trädgårdar med kunskap, medvetenhet och känsla

Hälsomässan i Laholm skulle få en lugn mitt- punkt i bruset från alla montrar som bjöd på varor och tjänster. Det blev Oasen. Oasen föreställde en trädgård med soffor under två träd att vila blicken på. Där fanns även en dikt som gav sinnena ytterligare en dimension av rofylldhet.
Läs artikeln

Krav och Aftonbladets kritik

Under augusti månad publicerade Aftobladet tre artiklar där de hårt kritiserade ekologisk mat och märket Krav. Vi erbjöd Krav att få besvara kritiken i Miljömagasinet.
Läs artikeln "Krav dementerar Aftonbladets kritik"
Läs artikeln "Aftonbladets oseriösa artiklar skadar konsumenterna"

Stoppa effekthöjningarna i kärnkraftverken

"Mot bakgrund av den allvarliga händelsen i Forsmark då det osannolika och oväntade hände, måste nu regeringen sätta stopp för planerna på att göra reaktorerna ännu osäkrare genom s k effekthöjningar."
Läs krönikan

Det händer i tysthet - EU:s makt över våra naturresurser

"Ingen gemensam skogspolitik i EU lovar Finland, som nu är ordförandeland (ATL 7/7). Fan tro't. Snarare en politisk beställning inför Sveriges val i september."
Läs debattinlägg

Vatten - en kvinnofråga

Frågor om genus och jämställdhet har stor betydelse när det gäller att förvalta och bevara resurserna med färskvatten. I u-länderna är det ofta kvinnans ansvar att se till att det finns vatten till alla, men hon stängs ute från de stora besluten.
Läs artikeln

Rapport från bikupan

Nu blommar ljungen. Invintring pågår. Biodlaren har just levererat sommarhonungen till Mantorp strax väster om Linköping.
Läs artikeln

Möten bland det gröna

På Bondens Egen Marknad kan kunden köpa sin middag direkt ur odlarens hand. Marknaden har spridit sig över hela landet, för du som säljer får inte åka längre än 25 mil. Det ska vara närodlat och gärna ekologiskt och alla är entusiastiska.
Läs artikeln

Djurtestat eller icke djurtestat

Var kommer varorna man handlar ifrån? Vilka har producerat dem - och framför allt - har några levande varelser skadats eller lidit på grund av att varorna har framställts? Detta är frågor man gärna vill ha svar på - men som sällan går att få.
Läs artikeln

Att bläddra i Miljömagasinets lägg...

Miljömagasinet har haft många chefredaktörer. En av dem, Nils Lalander, har minnen från ett halvt sekel. - Om någon som jag har varit verksam journalist i mer än ett halvt århundrade finns det mycket att komma ihåg och åtskilligt att glömma. Många redaktioner, många länder, mycket dramatik. Men vad tycker dagens läsare av Miljömagasinet kan vara värt att fiska upp ur minnenas brunn?
Läs artikeln

Besvikelse bland småbrukare efter WTO:s toppmöte

Det är storjordbruket och de multinationella livsmedelsbolagen som är vinnarna. Efter det definitiva beslutet att minska alla stödformer ter sig framtiden även i Sverige mycket osäker.
Läs artikeln

Affärskvinna och eldsjäl för textil

Med ett stort intresse för hampa, lin och nässeltyger har hon startaten egen verksamhet. Hon är egentligen en gräsrot som är angelägen ommiljön, men nu måste hon tänka marknadsmässigt för att det ska gå runt.
Läs artikeln

Regnskogen - på väg att utplånas

Att regnskogen lever under ständiga hot från oss människor är ingennyhet, men ämnet är mer aktuellt än någonsin. Larmrapporter om alltfler utrotningshotade arter och klimatförändringar varvas medoroväckande spekulationer om att regnskogen kan vara så gott somraderad från jordens yta inom 50 år.
Läs artikeln