Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 19, 9 Maj 2014

TTIP-avtalet inte ett hot mot miljön

Replik på ledaren EU-valet avgör TTIP:s framtid i nummer 18. I kommande nummer svarar Sanni Gerstenberg.

Sanni Gerstenberg skrev på Miljömagasinets ledarsida att frihandelsavtalet mellan EU och USA är ett hot mot miljön, vår demokrati och våra värderingar och försöker med skrämseltaktik övertala människor att TTIP, som avtalet kallas, kommer att leda till att vår frihet åsidosätts för att gynna mörka krafter. Det är en debatt som grundar sig i protektionism - och i själva verket är det sådana debatter som är ett hot mot frihetliga värderingar som har gjort Sverige till ett rikt land. Det är därför dags att spräcka de myter som nu sprids

Mest debatt är det kring mekanismen för att lösa tvister mellan investerare och stater, ISDS. ISDS är inte ett verktyg för företag och mörka krafter att köra över demokratiskt fattade beslut. Tvärtom är det ett sätt att garantera att länder respekterar grundläggande rättsprinciper. ISDS finns eftersom vi inte har ett bindande globalt regelverk för investeringsskydd, och därav heller ingen global domstol som upprätthåller investerares rättigheter.

Sverige har i dag ISDS-klausuler i det 60-tal handelsavtal vi tecknat med i huvudsak utvecklingsländer. Även stater måste hålla sig till lagar och ingångna avtal, oavsett om de är stora eller små, fattiga eller rika. Därför bör vi givetvis kräva samma skydd för investeringar mellan EU och USA.

Ett annat hett diskussionsämne har varit våra höga miljö- och hälsostandarder. Man hävdar att våra lagar kommer att luckras upp. Det finns ett enkelt och lugnande svar på denna oro: Nej, det stämmer inte. EU:s höga standarder kommer fortsatt vara lika höga.

EU kommer endast att förhandla om de miljö- och hälsolagar där båda parter har likvärdiga regleringar som tjänar samma syfte, men där vi använder olika metoder eller måttstockar. I dessa fall kommer båda parter erkänna den andra partens metoder och måttstockar genom det som kallas "mutual recognition" utan att på något sätt sänka standarden.

Men samtidigt är det viktigt att vi faktiskt förhandlar om vissa miljö- och hälsoregler. Under mina nu tio år i Europaparlamentet har jag arbetat med en av vår tids största hälsofrågor: Antibiotikaresistens. Vi kan ganska lätt stoppa amerikanskt antibiotikabehandlat kött vid den europeiska gränsen, men resistenta bakterier struntar i gränser, tullar och kvoter. Genom dessa förhandlingar har vi möjlighet att sätta press på USA och gemensamt komma fram till en lösning, inte bara på detta problem, men andra miljö- och hälsohot.

När underskrifterna på TTIP har torkat kommer avtalet bli världens största frihandelsavtal, som för samman världens två största ekonomier. Det är det bästa stimulanspaket man skulle kunna föreställa sig. De tänkbara vinsterna är enorma. Det är dags att begrava konspirationsteorierna för gott. Något annat har vi inte råd med.

Ledare: EU-valet avgör TTIP:s framtid - Sanni Gerstenberg

Replik: TTIP-avtalet inte ett hot mot miljön - Christofer Fjellner

Replik: Demokratisk diskussion dör med TTIP - Sanni Gerstenberg

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se