Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 15, 11 April 2014

Reportage väcker minnen

Reportaget om kvinnorna i Guatemala (Miljömagasinet nummer 13) var viktigt och bra! Det finns få så fattiga och beundransvärda som kvinnorna där. Fotografen Charlotte Thege och jag reste där under inbördeskriget och minns särskilt de tolv byarna längs stränderna av Atitlansjön. Ett vackrare naturlandskap är svårt att finna. Vid återkommande tillfällen hämtade USA:s handgångna bödlar män i byarna kring sjön och avrättade dem, som varning mot att de hjälpte oppositionella.

Längs vägarna runt Atitlansjön där vi färdades fanns vaktskjul, där soldater med riktade vapen bevakade varje rörelse som folket tog. Vi fick höra att alla män i byarna kring sjön mördats. Kvinnorna i kooperativet som reportaget handlar om måste ha hemska minnen. Likvideringen som nådde en kulmen i början av 1980-talet skedde under sällsynt makabra former och hela byar tömdes. Omkring 200000 barn i Guatemala uppges ha blivit föräldralösa.

Charlotte, ansvarig för Sidas bildarkiv i många år och jag, vi arbetade båda på informationsbyrån, insåg att det krävdes särskilda kunskaper för att kunna fotografera trovärdigt och med respekt i u-länder, och att unga fotografer ofta saknade sådana insikter, naturligt nog. Vi lyckades få med Sida på en utbildning av unga fotografer och valde Latinamerika som exempel.

Åtta ungdomar mellan 19 och 27 år, med erfarenhet av fotografering, inbjöds till en utbildning med den tidens främsta latinamerikakännare. Kulmen var en Sida-bekostad månadslång studieresa till Nicaragua, Guatemala och Costa Rica, vilket aldrig skulle ha hänt under Gunilla Carlssons UD-styre. Charlotte och jag var reseledare och i varje land träffade gruppen kunniga informatörer, politiker och journalister, oftast märkligt nog vänsterfolk! Men officiella institutioner besöktes också.

Det var under en tid då allt stod och vägde i Latinamerika, USA:s bakgård, med ökande motstånd från fattiga och därmed repressalier. CIA utbildade torterare med fruktansvärda instruktionsböcker som läckte ut. Tusentals USA-infiltratörer förutom alla militärer genomsyrade tillvaron i syfte att undvika att Fidel Castros och Che Guevaras idéer spreds utanför Kuba.

Vår grupp kände ofta rädsla, men resan kunde genomföras efter planerna och flera deltagare har blivit framgångsrika fotografer/filmare. Vår vistelse i Guatemala var begränsad i tid men gruppen upplevde ändå mycket, bland annat vid Atitlansjön, som satt outplånliga spår.

Reportage: Rättvisehandel för överlevnad i Guatemala - Sanni Gerstenberg

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se