6 okt 2000

Förändrad syn på alternativ medicin

Den traditionella vårdapparaten börjar visa intresse för den alternativa vården. Men det krävs vetenskaplig forskning för att alternativa metoder ska kunna användas i sjukvården. Detta är tredje och sista delen av Miljömagazinets reportageserie om den alternativa vården. De andra delarna var införda i MM 34 och 35.



I våras hade Karolinska institutet (KI) sin första kurs någonsin i alternativ och komplementär medicin. Kursen var en två veckors introduktion och gavs på läkarlinjen. Fem allmänläkare deltog också.
Reaktionerna har varit odelat positiva och deltagarna tyckte att kunskaperna de fick var mycket relevanta för deras arbete.
Torkel Falkenberg, Med Dr och kursansvarig, tycker att kunskap i alternativa terapier borde ges till alla som arbetar inom vården. Ett skäl till detta är att det visat sig att patienter inte talar om för läkaren att de använder alternativa behandlingar om läkaren ifråga inte verkar kunna något om sådant. Detta kan innebära risker vid till exempel användning av vissa naturläkemedel tillsammans med vanliga läkemedel.

Torkel Falkenberg menar att läkare och vårdpersonal känner stor otillfredställelse med att få så lite information om detta och situation blir allt mer akut eftersom intresset hos befolkningen ökar.
– I USA är det i dag mycket vanligare att man går till en alternativ medicinutövare än att man går till en vanlig läkare. Det är en revolution som jag tror är på väg i alla rika länder i dag, berättar han.
Stockholms läns landsting arbetar nu med den första stora undersökningen av Stockholmarnas vanor vad gäller alternativ medicin. Den här undersökningen beräknas vara klar i början av nästa år och kan bli den plattform som behövs för att driva det här arbetet vidare tror Torkel Falkenberg.

Det finns i dag en hel del internationell forskning och lång beprövad erfarenhet som visar på att en del av den alternativa medicinen verkligen fungerar. Torkel Falkenberg, som är verksam inom hälsosystemforskning på Avdelningen för internationell hälsa vid Institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska Institutet, tror att en viss samverkan mellan skolmedicinen och den alternativa medicinen skulle kunna ge både en bättre vård och minskade kostnader för samhället.
– Vi måste hitta nya vägar för att öka patienttillfredsställelsen, att lära av alternativmedicinen är en sådan möjlighet, säger han.
Nu är det viktigt att utarbeta former för en bra dialog där representanter från de båda områdena finns med. I denna arbetsgrupp bör det finnas många olika kunskaper och intressen.
– Det här är något som angår oss alla och för att få ett bra system måste vi alla vara representerade i den här utvecklingen.

Men i Sverige finns oerhört lite forskning och utvärdering kring de här frågorna och inga pengar till policyutveckling. Torkel Falkenberg nämner Alternativmedicinkommitténs arbete från 1986 som ledde till många olika rekommendationer och han är förvånad över att inte mer hänt efter detta.
– Vi var tidigt ute -86, först bland de nordiska länderna, men sedan har det stannat av i Sverige medan Norge och Danmark fortsatt vårt arbete. Med tanke på det intresse och behov som finns hos allmänheten så är det anmärkningsvärt att det inte finns ledande personer vid Socialdepartementet eller Socialstyrelsen som driver de här frågorna.
Han har på olika sätt försökt bjuda in representanter från Socialdepartementet till kursen men inte lyckats.
– När läkarna går den här utbildningen så ställer sig alla frågor som ”Vart är Sverige på väg?”, ”Varför händer inte mer?”.
I stället har man bjudit in Socialstyrelsen men de ser ju egentligen bara till att lagarna efterlevs och Torkel Falkenberg menar att det här är en stor gråzon även för dem.

Den alternativa medicinen är i dag
en miljardindustri vid sidan av hälso- och sjukvårdssystemet och det finns egentligen ingen reglering. Torkel Falkenberg tror att det finns ett behov av riktlinjer och strategier.
– Men som det är nu så låter man det bara få finnas utan att förhålla sig till det. Och det är inte bra för någon, inte för konsumenterna och inte för de som är seriösa och vill ge vård med hög kvalitet.

Fotnot:
Torkel Falkenberg arbetar internationellt med frågor kring läkemedelsanvändning och integrering av alternativ medicin och modern västerländsk medicin. Han arbetar nu med ett stort policydokument för WHO:s internationella riktlinjer och strategier för alternativ medicin. Dokumentet ska tjäna som vägledning för medlemsländerna.


Benita Eklund och Anna Stugvard


”Viktigt att lyssna på vad patienten vill”
Traditionell vård går före när pengar saknas




Fakta/ Alternativa utbildningar

• Alternativmedicinska utbildningar i allmänhet är inte studiemedelsberättigade. Men kortare kurser för alternativ medicin skapas nu inom de skolmedicinska utbildningarna.

• Örebro Universitet har haft en introduktionskurs i komplementära hälsometoder sedan 1998.

• I år har Karolinska Institutet (KI) haft en introduktionskurs på läkarlinjen. Avdelningen för internationell hälsa, IHCAR, som ansvarar för kursen har lagt in en ansökan om att också få hålla den inom ramen för fristående kurser på KI.

• På omvårdnadsprogrammet på gymnasiet kommer alternativ medicin nu att finnas som tillvalsämne.

• I vår startar dessutom en folkhögskolekurs, Naturens medicin, på Nordens folkhögskola Biskops Arnö, som kommer att fokusera på olika metoder och synsätt inom den alternativa sfären.



"Termen alternativ medicin har på senare tid allt mer kommit att ersättas av komplementär medicin i syfte att visa på dessa terapiformers ändrade förhållande gentemot den etablerade hälso- och sjukvården."

Ur forskningsrapporten Alternativ medicin Forskning igår, idag, imorgon av Motzi Eklöf.