6 okt 2000

Traditionell vård går före när pengar saknas

Socialminister Lars Enqvist är medveten
om att intresset för alternativ medicin ökar både inom den traditionella vårdapparaten och hos allmänheten. Han har sagt att han ser positivt på denna utveckling. På en fråga i riksdagen om regeringen tänker ta initiativ till en kartläggning av detta område svarar han dock att han anser att det inte finns behov för närvarande (maj 2000) men att området följs fortlöpande.
Han tycker att det är bra att hälso- och sjukvårdspersonal i ökad utsträckning får undervisning om alternativ medicin och betonar vikten av att höga kvalitetskrav ställs på de alternativa behandlingsformerna samt att en systematisk vetenskaplig dokumentation görs av dessa.

På Socialdepartementet pågår dock inget arbete om alternativ medicin. Det säger Helena Santesson Kurti som är handläggare för frågor kring alternativ medicin. De här frågorna har legat på hennes bord sedan i maj men hon har ännu inte satt sig in i dem. Helena Santesson Kurti tror att problemet i första hand är ekonomiskt.
– Resurserna är så begränsade för hälso- och sjukvården och man måste skära ner, då tror jag att många anser att resurserna främst bör gå till sådan vård som bygger på vetenskapliga bevis, säger hon.
Helena Santesson Kurti säger att de på departementet inte kan ta ställning till olika behandlingar utan menar att det är Socialstyrelsens uppgift.

– Alternativ medicin är inte en del av Socialstyrelsens ansvarsområde, säger Anna-Karin Gullberg, utredare på Socialstyrelsen.
Hon menar att det mycket väl skulle kunna ingå i Socialstyrelsens arbete men då måste de först få direktiv från regering och riksdag. Det finns dock ett gränsområde mot alternativmedicinen som gör att de sätter sig in i frågorna en hel del ändå. De har också vid två tillfällen haft möten med Komittén för Alternativ Medicin (KAM) som bland annat arbetar med auktorisation och kvalitetssäkring av alternativa terapeuter. Anna-Karin Gullberg säger att Socialstyrelsen tycker att KAMs arbete är mycket bra men betonar att de tycker det som en aktör inom hälsa och sjukvård.
– Vi har ingen officiell rätt att uttala oss om det och kan inte påverka deras arbete men vi tycker att det är viktigt att ha en dialog, säger hon.

Socialstyrelsens uppgift är att se till att legitimerad personal gör det dom ska och utvecklar sitt kunnande.
– Legitimerad personal kan använda sig av en alternativ metod om den är väl dokumenterad och om det finns tillräckligt med forskning kring den, även utländska forskningsresultat gäller, säger Anna-Karin Gullberg.
Legitimerad personal har rätt att remittera till alternativ vård förutsatt att tre krav är uppfyllda; om det sker på patientens initiativ, om vanlig behandling visat sig verkningslös eller skolmedicinsk behandling sker parallellt med den alternativmedicinska och om den alternativmedicinska behandlingen inte medför risk för biverkningar.

Benita Eklund och Anna Stugvard

”Viktigt att lyssna på vad patienten vill”
Förändrad syn på alternativ medicin