22 sep 2000

Personlighet och ålder styr pensionsvalet

Är du Gamblern Gudrun, medelmåttiga Märta eller försiktige Fredrik? Vilken personlighetstyp du är och vilken ålder du har uppnått är avgörande när man ska välja sparform i premiepensionsvalet. Det säger Göran Jönsson, chef för Konsumenternas Bankbyrå, som guidar bland personlighetstyper, högriskfonder och räntebärande papper.


Det går att hitta rätt i djungeln av olika fondalternativ. Först ska man bara sätta sig ner och vara ärlig mot sig själv och känna efter vilken personlighetstyp man är. Så man inte ligger där sömnlös på nätterna medan högriskaktierna åker upp och ner på börsen. Efter det kan man välja och vraka bland de nära 500 fondalternativen och placera de 2,5 procent av de framtida pen-sionspengarna som är premie-pensionen.
Göran Jönsson reder ut de olika begreppen och dess risker:
Högst risk och högst chans till hög vinst: Sverigefonder, smala fonder i en bransch, till exempel IT-, läkemedel-, bioteknikfonder, eller så kallade länderfonder som placerar i ett land, till exempel Rysslandsfonder där det till exempel är osäkert vad som händer om Putin försvinner.
Mindre risk och lägre chans till hög avkastning: Regionala fonder som investerar och delar upp risken på två länder och Globalfonder som investerar i hela världen och därmed sprider riskerna. Verkstads- och skogsindustriaktier. Blandfonder som har en uppdelning av både räntefonder och aktiefonder och där risken avgörs hur uppdelningen ser ut.

Lättast val för unga
För den försiktige: Generationsfonder som placerar pengarna allt säkrare ju närmare pensionsåldern man kommer. I unga år placeras pengarna i aktiefonder och ju närmare pensionsåldern man kommer, desto mer överförs till räntefonder. Eller att spara allt i räntefonder.
– Gamblern kan satsa allt på en aktiefond med hög risk. Medan den försiktige som har både hängslen och skärp bör välja blandfonder som både har aktier och räntefonder, eller bara räntefonder som innehåller räntebärande papper och som är närmast idiotsäkra, säger Göran Jönsson.
Men förutom personlighetstyp är det också viktigt att begrunda sin ålder när man ska välja hur pensionspengarna ska förvaltas. Han förklarar att det är lättast att välja för de människor som är unga eller för dem som är som han själv, det vill säga runt 55 år.
– På lång sikt, 30-40 år, har alltid aktier gett mer utdelning än räntefonder, därför bör unga satsa allt i aktier.

Bör läsa på
De äldre som bara får en begränsad del från det nya systemet är det också relativt lätt att välja för eftersom det inte är så farligt om man väljer ”fel”.
Däremot kan ett ”felval” vara mer ödersdigert om man tillhör åldersgruppen däremellan.
– Då bör man nog läsa på en del och tänka efter innnan man gör sitt val, säger han.
Göran Jönsson försiktiga framtoning när han förklarar de olika skillnaderna mellan de olika fonderna står i skarp kontrast till fond-förvaltarnas många gånger bombastiska reklam och försäkran om att just deras fond är bäst.
– Man behöver inte välja fond direkt, känner du att du inte har så mycket kunskap kan du vänta med att välja, säger Göran Jönsson.
När det gäller fonder med etiska eller miljömässiga krav ser han både fördelar och nackdelar. Det faktum att de stänger ute vissa företag kan vara negativt.

Etiskt ofta välskött
– Postitivt är att de som klarar de etiska kraven oftast är välskötta fonder och detta leder ju sannolikt till högre vinster. Företag som inte klarar etiska krav som till exempel tobaksindustrin kan drabbas av gigantiska skadeståndskrav, men även genteknik kan drabbas hårt av en opinion eller ett politiskt beslut.
Den fondförvaltningsavgift som fonderna tar ut varierar en del. Men det finns, enligt Göran Jönsson, inte någon koppling mellan hög avgift och hög avkastning.

Kenneth Samuelsson

Möjligt välja etiska fonder
– Vi behöver inte välja just nu


Fakta/ Premiepensionsvalet

• Från och med mitten av denna månad och sex veckor framåt börjar ett blått brev delas ut till 4,4 miljoner svenskar med början i Norrbotten. De som ännu inte haft några inkomster eller är födda före 1938 berörs inte.

• Beslutet om ett nytt pensionssystem fattades av riksdagen 1998 och trädde i kraft förra året. Pensionssystemet består av en garantipension, lik den gamla folkpensionen. För en ensamstående pensionär innebär den cirka 6.500 kronor i månaden och för gifta/sambor cirka 5.800 kronor per person.

• Framtidens pensioner betalas genom att 18,5 procent av alla svenskars pensionsgrundande inkomster betalas in som en avgift. Av de 18,5 procenten går 16 procent direkt till pensionärerna – resterande 2,5 procentenheter är premiepensionen som ersätter gamla ATP, som staten tidigare stod för.

• Alla födda efter 1938 får tala om för den nya Premie-pensionsmyndighten var de vill att detta individuella pensionssparande ska placeras.

• Enligt Premiepensionsmyndigheten har man ett antal veckor på sig att välja hur och var pensionspengarna ska sparas. Den som inte gör något aktivt val får sina pengar automatiskt överförda till statens 7:e AP-fonds premiesparfond. Den statliga premiesparfonden är en av över 450 fonder som står till buds och den är liksom alla andra aktiesparfonder inget riskfritt alternativ, eftersom hela 85 procent av pengarna ska placeras i aktier, varav 20 procent i Sverige.

• Hösten val gäller de pengar som tjänats in 1995-98; i fortsättningen ska pengarna placeras årligen: 2001 ska 1999 år pengar placeras, 2002 pengar från år 2000 etc.