25 aug 2000

EU tvingar Sverige acceptera bestrålad mat

EU kan tvinga Sverige att acceptera bestrålning av en lång rad livsmedel. Det blir resultatet om vissa länder, som är positiva till bestrålad mat, får som de vill.
Danmark och Sverige är helt emot bestrålad mat och Sveriges Konsumenter i Samverkan (SkiS) startar i dagarna en kampanj för att väcka opinion i frågan.

– Vi ser inget värde för konsumenterna med att bestråla livsmedel, förklarar Lars-Börje Croon, Livsmedelsverkets statsinspektör, som är svensk representant i den arbetsgrupp som på uppdrag av EU-kommissionen ska ge förslag till gemensam lagstiftning.
– Det finns inget behov av bestrålning, risken är att den kommer att användas för att fräscha upp gammal mat.

Olika syn
Länderna skiljer sig fundamentalt åt i synen på livsmedelsbestrålning. Kommissionen har begärt in förslag om en eventuell utvidgning av den så kallade positivlistan, det vill säga en förteckning över vilka livsmedel som får bestrålas.
I dag finns bara kryddor på EU:s positivlista. I Sverige, liksom i Danmark, är det därför bara tillåtet att sälja bestrålade kryddor samt aromgivande komponenter av vegetabiliskt ursprung. Och de måste vara märkta.

Lagstiftningen skiljer
Men lagstiftningen skiftar starkt inom EU; så är det exempelvis totalförbud i Tyskland och Österrike medan Belgien och Frankrike tillåter bland mycket annat att fisk, frukt, kyckling och äggprodukter bestrålas.
Särskilt dessa länder föreslår nu att en stor mängd livsmedel ska få bestrålas och säljas i hela unionen.
Inte mindre än 31 livsmedelsslag, ibland ihopslagna i grupper, finns nu på förslagslistan som omfattar det mesta från räkor, ost och grodlår till nötter, flingor, frukt, grönsaker, te och jordgubbar.
– Vi vill inte ha den här utvidgningen. Vad är det till exempel för värde för konsumenten med bestrålade jordgubbar som fått extra lång hållbarhet?
Det frågar sig Lars-Börje Croon på Livsmedelsverket. Han anser det dock inte vara belagt att några negativa hälsoeffekter orsakas av konserveringsmetoden.
Bengt Ingerstam, ordförande i SkiS, håller inte med:
– Liksom när det gäller genteknik har det inte gjorts särskilt stora ansträngningar för att ta reda på hälsoeffekter. Den här metoden är till för att döda levande organismer och det sker kemiska förändringar i maten.
– Fria radikaler bildas i processen och vitaminhalten sänks. Varför ska vi behöva acceptera det, när vi inte ens behöver den här metoden?

Försiktighet viktigt
Bengt Ingerstam understryker vikten av att använda sig av försiktighetsprincipen, något som den internationella livsmedelsindustrin inte gör idag när den genom lobbying försöker tvinga fram EU-lagstiftning som tillåter omfattande bestrålning.
Nu ska han, bland annat i egenskap av ordförande för Association of European Consumers, arbeta för att konsumentorganisationer i hela Europa samlar sig till gemensamt motstånd.
Det är dock inte bara mörka moln på EU-himlen för konsumenter som aktivt vill välja bort bestrålad mat. Från och med den 20 september blir det faktiskt lättare eftersom märkning blir obligatorisk i hela EU även för livsmedel där bestrålade kryddor och/eller aromgivare ingår som ingrediens. Hittills är det bara själva kryddorna som omfattats av märkningskravet.

Peter Wikberg




Fakta/Bestrålning av livsmedel