7 april 2000

”Världen är på väg
åt fel håll för fort”

 

Adrian Rösiö och Pia-Evelyne Bäckman jobbar med ungdomsföreningen HEL, som står för Hälsa, Ekologi och Livskvalitet. Den har varit en del av Vegetariska Föreningen och Hälsofrämjandet i många år, men blev en självständig förening för en månad sedan. Att man slog ihop ungdomsgrupperna berodde på att bägge hade samma mål och syfte.

– Hälsofrämjandets ungdomar hade en egen tidning och vi ansåg att även de unga inom Vegetariska Föreningen skulle få nytta av den. Då tyckte vi att ungdomarna lika gärna kunde ha ett eget förbund, säger Adrian Rösiö, som från början var med i Vegetariska Föreningen.
Nu har de unga i HEL tidningen Livsgrodden, medan de äldre får Vegetar, som bara var Vegetariska Föreningens tidning från början. HEL har 800 medlemmar runt om i Sverige. Man har en vegetarisk livssyn och är emot alkohol och tobak. Det finns inga krav på att vara vegetarian eller nykterist för att vara med i HEL, men alla träffar som anordnas är alkoholfria och det serveras bara vegetarisk mat.
– De flesta som kommer med är inte vegetarianer från början, men det är många som blir det. Man får vara med i föreningen även om man äter kött och även om man inte är absolutist, berättar Pia-Evelyne Bäckman, som kommer från Hälsofrämjandet från början.
De båda menar att det finns en överdriven oro för att vegetarianer inte får i sig tillräckligt med näring och att dietister och skolbespisningspersonal ofta tycker att vegetarisk kost inte är fullvärdig kost. De tycker att detta är en gammalmodig syn som i grunden bottnar i en rädsla orsakad av vilseledande informationskampanjer från köttfrämjandet.

Frågan om livsmedelstillsatser är en viktig del i HEL:s arbete, samt att man väljer ekologiska råvaror.
– Vi tycker till exempel att man ska undvika aspartam, azofärgämnen och liknande. Det är viktigt att maten är giftfri och utan tillsatser, menar Adrian Rösiö.
HEL granskar också hälsokostindustrin och svartlistar produkter och kosttillskott som till exempel har aspartam bland sina ingredienser. I Livsgroddens Svartlista planerar de även att ställa krav på att butiker rensar bland sitt sortiment, eftersom kunderna ska känna att varorna i en hälsokostbutik är ofarliga.
– Vi försöker se till att våra medlemmar inte går på nitar. Det finns ett hyckleri inom hälsokostbranschen och många vill bara tjäna pengar. Det vill vi sätta stopp för, säger Adrian Rösiö.
Något annat HEL värnar om är naturmedicin och alternativa behandlingsformer. Man vill inspirera ungdomar till att välja yrken inom dessa områden, som till exempel naprapat, kiropraktor och kostrådgivare.

Trots att antalet vegetarianer ökar hela tiden så får inte förbunden fler medlemmar.
– Situationen för ideella föreningar har förändrats radikalt de senaste tio åren. Anslagen från staten har minskat samtidigt som pressen på ungdomar och vuxna har ökat. Man har också mindre tid eller ork att engagera sig i ideella föreningar, tror Pia-Evelyne Bäckman.
Hon menar också att människor tidigare var med i föreningar för att träffa folk och för att få reda på saker. Men det behövs inte i dag. Nu kan man istället få alla fakta via Internet.
– Det är svårt för ungdomar i dag att sålla i den stora mängd information som finns. De kan inte ta in allt, menar hon.
– Jag tror att det kommer att bli fler passiva medlemmar som prenumererar på vår tidning Livsgrodden och går in på hemsidan, snarare än att vi blir ett sammansvetsat gäng som träffas. Vi kommer att fungera mer som en faktabank som kan ge information till ungdomar. Samtidigt har vi våra träffar med äventyrsveckan, vi går på bio, har picknick och bowlingkvällar. Men då är vi ett ganska litet gäng som träffas, berättar Adrian Rösiö.
Äventyrsveckan lockar dock många. Den äger rum på ett hälsohem i Dalarna på sommaren och då anordnas många olika aktiviteter, allt från att gå på glödande kol till frigörande dans.

Pia-Evelyne Bäckman jobbar ideellt med HEL. Hon fick kontakt med Hälsofrämjandet när hon för sju år sedan var med på en äventyrsvecka efter att ha sett en annons i tidningen.
– Den veckan ändrade väldigt mycket i mitt liv. Jag växte inombords efteråt och längtade tillbaka.
Adrian Rösiö jobbade extra på en vegetarisk restaurang som ibland lagade mat till Vegetariska Föreningen. Det ledde till att han hamnade på föreningen som praktikant för några år sedan. Han har dock engagerat sig mer den senaste tiden när man fått ett ungdomsförbund med självbestämmanderätt. Han ska nu arbeta halvtid som ungdomskonsulent på HEL men också som chefredaktör på Livsgrodden.
– Mitt liv har verkligen förändrats sedan jag började tänka till lite mer, och det är väldigt kul att kunna hjälpa ungdomar som också vill ändra sitt liv.

Kommer ni att hålla på med det här hela livet?
– Ja, när man väl har börjat är det svårt att sluta. Man måste engagera sig, man kan inte sitta och tro att alla andra ska göra någonting. Det är nästan ens skyldighet att sprida information om man sitter inne med den, menar Pia-Evelyne Bäckman.
– Världen är på väg åt fel håll alldeles för fort och någon måste göra någonting åt det. Jag är övertygad om att människor så smått börjar vakna och samarbeta med varandra för att få till stånd ändringar. Det är ju konsumenterna som styr, inte politikerna. Det gäller att få så många människor som möjligt medvetna om att vi måste få stopp på vissa saker, som till exempel livsmedelstillsatser och genmanipulerad mat. Jag sätter inte upp några mål utan tror bara att man ska kämpa för det som är rätt. Så jag tror att jag kommer att vara engagerad i dessa frågor hela livet, säger Adrian Rösiö.

Sara Zetterlund-Holfve


Hälsorörelser en gammal tradition
”Vegetarisk mat gjorde mig frisk”
”Världen är på väg åt fel håll för fort”
Föreningar inom hälsorörelsen